Hogyan tartsuk egyben a családi vállalkozásunk részesedéseitEgy családi vállalkozás működését el tudja lehetetleníteni egy családi viszály. Ha a cég tulajdonosai és vezetői nem tudnak együtt működni, akkor ezt a helyzetet hamar megsínyli bármilyen tulajdonosi hátterű vállalkozás. A családi cégek érdekeltjei közötti problémákat pedig az érzelmi kapcsolatok miatt sokszor még nehezebb megoldani.

A családi vállalkozás tulajdonosainak más szemszögből kell nézniük a cég működését, mint a cég vezetőinek vagy a munkavállalóinak. A tulajdonosi felelősség nem kisebb, mint a menedzsment felelőssége és ezt is ugyan úgy meg kell tanulni; mint a cég egyes munkaköreihez szükséges szakmákat.

A cégtulajdonlással járó felelősséget ezért véleményem szerint akkor érdemes átadni a következő generációnak; amikor már eléggé tapasztaltak a tulajdonosi jogok gyakorláshoz. A tulajdonos tapasztalata a szakmai területen túl a pénzügyi, jogi és menedzsment ismeretekre is jó; ha kiterjed, hogy minél szélesebb legyen az a tulajdonosi feladatkör, amivel akár egymaga is megbirkózik.

Hogyan adjuk át, hogyan vonjuk be?

Sok családi céget strukturálnak úgy a tulajdonosai, hogy az alapítók után következő generációnak is tulajdonrészt adnak a vállalkozásban. Ezeket a tulajdonrészeket tapasztalataim szerint ajándékba kapja a fiatalabb generáció és így is ugyan olyan tulajdonosi jogokkal rendelkeznek a cégben, mint az alapítók.

A tulajdonosi szereppel együtt jár a nehéz döntések – leépítés, átstrukturálás, végelszámolás, etc. – meghozatala is; ami egy tapasztalt vállalkozó számára is nehéz és még megterhelőbb lehet egy pályája elején járó fiatalnak.

A családi vállalkozást vezető generációnak abban az esetben kifejezetten nehéz a dolga; ha következő generáció nem érdeklődik a vállalkozás tevékenysége iránt. A magyarországi vállalkozások túlnyomó része nem egy önműködő vállalat; hanem a tulajdonosok munkahelye, akiket nem lehet nélkülözni a tevékenységből.

Ezért, ha a következő generációt be akarjuk vonni a vállalkozásunk tulajdonlásába; akkor érdemes megtennünk, ha valóban érdekli az aktív részvétel a cég életében.

A következő négy megoldás közül mindegyik jól alkalmazható a családi vállalkozás feletti kontroll megtartására; a generációk tapasztalatainak átadására és a tulajdonosi felelősség megosztására is.

Vagyonkezelő alapítvány

A vagyonkezelő alapítvány Magyarországon aránylag rövid ideje létező formátum és összetettsége miatt első sorban azoknak a családoknak ajánlott, amelyek nagy értékű (+600 millió forint), diverzifikált vagyonnal, sok családtaggal és hosszú, akár 50 évet meghaladó vagyonkezelési tervvel rendelkeznek. A vagyonkezelő alapítvány nagyon jó alapja lehet egy vagyon és kapcsolatok szempontjából is szerteágazó „dinasztia” vagyonkezelésének.

Holding struktúra

A holding struktúrát valószínűleg minden vállalkozó ismeri és nagyon sokan használják is. Véleményem szerint azoknak a családoknak jó megoldás, ahol az alapítókat követő generáció is tapaszalt tulajdonos és/vagy vezető, akit nem nyomasztanak a nehéz üzleti döntések meghozatala. És a generációk már kitapasztalták azt, hogyan tudnak hatékonyan, nagyobb konfliktusok nélkül együtt működni.

A családi alkotmány

A családi alkotmány kicsit túlzó elnevezése egy olyan „család szabályzatnak”, amelyben az első generáció lefekteti a család működésének az alapelveit. Ez szerintem nem gránit szilárdságú, felülírhatatlan „törvény”, inkább a családi kapcsolatokra, vállalkozásokra, társadalmi és kulturális kapcsolatokra kiterjedő iránymutatás az idősebb generációtól. Amibe az évek során beépülnek a következő generációk tapasztalatai is, folyamatosa fejlesztve azt.

A családi alkotmánynak lehet végrehajtható jogi keretet adni, de számomra inkább a közös családi értékek írásba foglalása, amit a család tagjai valóban magukénak vallanak.

Bizalmi vagyonkezelés

Bizalmi vagyonkezelőként nekem is előszőr mindig a bizalmi vagyonkezelés jut az eszembe, ha valaki a családi vállalkozás utódlását vagy az örökség megtervezése miatt keres meg minket.  A magyar bizalmi vagyonkezelés egy helyi viszonyok között rendívül rugalmasan alkalmazható szerződés típus, ami nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét.

Ha a családi vállalkozások „egyben tartása” a fő cél, akkor azoknak a családoknak is nagyon hatékony megoldást nyújt, amelyben:

  • kiskorú a következő generáció,
  • nagy a korkülönbség a generációk és/vagy az utódok között,
  • a következő generáció nem viszi tovább a vállalatként működő családi vállalkozást,
  • az első generáció a vállalkozásból kivont jövedelemből is épített jelentős magánvagyont,
  • sajátos nevelési igényű, élethosszig tartó gondoskodást igénylő kedvezményezettek is vannak,
  • és még folytathatnám sokáig…

***

Amennyiben a témában többet is szeretne megtudni, vagy érdekli a bizalmi vagyonkezelés; professzionális módon tudunk a segítségére lenni. Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Ha családi vállalkozásában tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy a generáció váltáshoz használt vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban; kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.