Hogyan hozzunk létre „family office-t” – 1. részEgy család sajátos igényeinek és körülményeinek megfelelő vagyonkezelési struktúra vagy nálunk néhány éve divatossá váló kifejezéssel élve „single family office” vagy „SFO” létrehozása jelentős tervezést és előkészítést igényel. A single family office létrehozását fontolgató családoknak össze kell állítaniuk egy motivált családtagokból és megbízható tanácsadókból álló csapatot, hogy vezessék a tervezési erőfeszítéseket, szükség esetén specialista, esetenként külföldi szakemberek bevonásával. Az alábbiak, bár nem teljesen átfogóak, hasznos ellenőrzőlistaként szolgálnak az első lépésekhez.

A családi vagyonkezelési struktúra nem egy bizalmi vagyonkezelési szerződés vagy egy holding cég, amiben a családi cégeket tartjuk. Az SFO egy összetett rendszer, amely kezeli a családi vagyont pénzügyi, jogi, adózási feladatait, a generációk közötti vagyontranszfer és a filantróp tevékenységek kérdéseit.

Miért hozzuk létre?

Célszerűnek tartom, hogy a vagyontervezési struktúrát létrehozó generáció az SFO alap dokumentumában tömören, de nem túl röviden és homályosan kifejti azt, hogy milyen célokat szeretnének elérni a vagyontervezéssel, illetve a family office létrehozásával.

Ez a „mission statement” elsősorban a vagyonkezelőnek és a következő generációknak segít abban, hogy az alapító generáció jövőképét és értékeit a vagyonkezelés gyakorlatába is átültesse és hasznosan, hatékonyan kezeljék, gyarapíthassák és nem utolsó sorban használják a vagyont.

Célkitűzések és szükségletek

Az SFO tervezésének az első fázisában legalább ez a három fontos kérdésre kell választ adnunk:

  1. Kiknek hozzunk létre a vagyonkezelési struktúrát?
  2. Milyen eszközöket helyezünk el a vagyonkezelésben?
  3. Milyen szakértelem, szolgáltatás szükséges a struktúra működtetéséhez?

Fontos a pontos meghatározása annak, hogy mely személyeket és szervezeteket szolgálja ki az SFO, tehát kik lesznek a Kedvezményezettek. Az átfogó listának tartalmaznia kell az összes személyt és szervezetet, beleértve a család tulajdonában lévő vállalkozásokat (operatív vagy projekt cégeket), bizalmi vagyonkezelési szerződéseket, vagyonkezelő holdingokat és a magáncélú, a jótékonysági vagy a vagyonkezelő alapítványokat is.

A családi vagyonkezelési struktúrák kialakításakor figyelembe kell venni az egyes Kedvezményezettek egyedi igényeit is.

A vagyonkezelésbe adható eszközök köre széles körű, egyedül a termőföld, az amivel sok magánszemély rendelkezik, de sajnos nem lehet a jelenlegi szabályok szerint egy vagyonkezelési struktúrában elhelyezni. Vagyonkezelésbe adható viszont bármilyen forgalomképes értékpapír, részesedés befektetési alapban, tőzsdén kívüli befektetések, lakó és kereskedelmi ingatlanok, követelések, szellemi termékek, etc.

Ha összeírtuk a kezelt vagyont, akkor fel kell mérni azt is, hogy milyen szakértelemre van szükség a vagyon kezeléshez és hogy ezzel a szakértelemmel rendelkezik-e a vagyonkezelő pozícióra kiszemelt személy vagy szervezet.

Szükséges szakértelem és szolgáltatások

A vagyonkezelési struktúrák kialakításához és működtetéséhez általános jogi (pld. compliance), adózási, számviteli (bevallások, riportolás, költségvetés tervezés), pénzforgalmi és befektetési szolgáltatásokra van szükség. Függően a vagyon értékétől, likviditásától és egyéb specialitásaitól további tanácsadói szolgáltatásokat kell igénybe venni pld. vállalti pénzügyek (finanszírozás, közvetlen befektetések) vagy közvetett befektetési területen (befektetési politika, eszközallokációs terv).

Nagyobb, önálló menedzsmenttel rendelkező SFO esetében fontos lehet a vezetői átvilágítások megoldása és a kockázatkezelés (vagyoni és nem-vagyoni kockázatok, biztosítások) megtervezése is.

Főleg több generációs, családi vállalkozásokat üzemeltető családoknál fontos az örökösödés és a családi vagyonkezelő struktúra vezetésnek a megtervezése. Minél több generáció és családtag a Kedvezményezettje egy SFO-nak, annál többféle igény, elvárás, szükséglet merülhet fel, amelyet egy rosszul tervezett vagy adaptálódásra képtelen struktúra nem tud úgy kezelni, hogy a minden érintett hasznosnak és nem felesleges tehertételnek érezze a vagyontervezést.

***

Többet is szeretne megtudni a témáról? Érdekli a családi vagyontervezés és a bizalmi vagyonkezelési szerződések megoldásai? Professzionális tanácsadással tudunk a segítségére lenni! Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy más vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban? Kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.  A bejegyzés tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.