Hagyaték tervezés – hogyan legyen a cégvagyonból magánvagyon?A generációváltás nagyon népszerű téma a vállalkozók és – főleg – a tanácsadók életében, viszont lényegesen kevesebb szó esik egy másik fontos témáról, ami a hagyaték tervezés. Míg a kis és középvállalkozások jelentős részét az utódok nem veszik át, addig kisebb-nagyobb vagyoni örökséget valószínűleg mindenki hagy a családjára.

Sokszor találkozom olyan vállalkozóval a hagyaték tervezés témájában, aki már visszavonult az aktív üzlettől és az örökösei nem vették át az vállalkozását, vagy nem olyan vállalkozása volt, amit érdemes lett volna átadni.

Gyakran előfordul, hogy a „magyar vadkapitalizmus” lenyomata rajta marad a családi vagyonuk struktúráján. Ilyen például a kft-ben tartott családi ház vagy nyaraló, mert ÁFA-t igényeltek vissza utána. Vagy külföldi cégen, alapítványon keresztül tulajdonolt, magánhasználatban lévő ingóság vagy akár ingatlan.

Ilyen esetben mindig az az ügyfél kérése, hogy egyszerűsítsük a saját és a későbbi örökösei életét is úgy; hogy a magánhasználatú vagyont ne magyar vagy külföldi jogi személyeken keresztül tartsa.

Nem lesz olcsó…

Talán amiért az egyenes ági rokonok, a házastárs, a bejegyzett élettárs, etc. öröklése évek óta illeték mentes sokszor nem jut eszébe az örökhagyónak, hogy az örökösnek milyen adókötelezettségei lehetnek, ha a magánhasználatú vagyon tartására használt céget, alapítványt meg akarja szüntetni, mert okafogyottá vagy kényelmetlenné vált a használata. Ezeket a cégeket jellemzően nehéz adómentesen végelszámolni. Általában alacsony jegyzett tőkével a családi holding cégeket és tagikölcsönből finanszírozzák a beruházást. Ha cég nem tudja visszafizetni a tagi kölcsönét, akkor társasági adót kell fizetnie az összeg után. A tagnak pedig ezután osztalék adót kell fizetni a végelszámolás után a részére felosztott vagyon után. Illetve valószínűleg vagyonszerzési illetéket is.

Hogyan csináljuk költséghatékonyan?

A családi holding cégek végelszámolását a legtöbb esetben nem lehet megoldani adómentesen, de minél előbb lépünk, annál több lehetőségünk van az adókötelezettséget hatékonyan megtervezni.

Mivel az adókötelezettség nominális értéke annál magasabb lehet, minél nagyobb a vagyon forgalmi értéke az adókötelezettség most alacsonyabb, mint 10 év múlva lesz.

A lépések megtervezésénél figyelembe kell venni

  • hogy a mennyi időn belül lehet aktuális az öröklés;
  • mekkora az örökség jelenlegi értéke;
  • mekkora a vagyon átlagos érték növekedése;
  • milyen időtávon akarja használni a család a hagyatékba tartozó eszközöket, ingatlanokat;
  • van-e elegendő likvid vagyon a hagyatékban az adókötelezettségek rendezésére;
  • az örökösök rendelkeznek-e elegendő tudással, tapasztalattal, motivációval a vagyon jövőbeni kezelésére;
  • szükség van-e végrendeletre a vagyon felosztása miatt;
  • illetve szükség lehet-e bizalmi vagyonkezelési szerződésre a hatékonyabb vagyonfelosztás és kontroll miatt (pld. kiskorú örökösök esetén)?

***

Amennyiben a témában többet is szeretne megtudni, vagy érdekli a bizalmi vagyonkezelés; professzionális módon tudunk a segítségére lenni. Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Ha tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy a generáció váltáshoz használt vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban; kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.