G20 Attak – Szankciók a adóparadicsomokkal szembenA G20 találkozó egyik slágertémája volt az együttműködést visszautasító adóparadicsomok ellen alkalmazható szankciók bevezetésének lehetősége. A hat lehetséges szankció a következő:

  • Szigorúbb bejelentési kötelezettség az adóparadicsomokat használó cégeknek és magánszemélyeknek.
  • Forrásadó bevezetése az adóparadicsomban bejegyzett cégekkel kötött tranzakciókra.
  • Az adóparadicsomokban  levont kamatadó beszámításának megtiltása.
  • A kettős adóztatást elkerülő szabályok felülvizsgálata.
  • Politikai nyomásgyakorlás az adóparadicsomokban befektető nemzetközi cégekre a befektetések felszámolása érdekében.
  • Segélyek és támogatások csökkentése.  

Az OECD listán 44 olyan helyszín szerepel, amelyet a G20 adóparadicsomnak tekint. Az irányelv alapján minden olyan, az adózási információk megosztására vonatkozó irányelveket elfogadó.

TCH Komment

A bevezetendő szankciók közül az utolsó kettő, amely újdonságnak számíthat. A politikai nyomásgyakorlás multinacionális cégek befektetéseinek megszűntetés érdekében nem tűnik versenysemlegesnek, sem egyenlő bánásmódban részesítő szabálynak.

A segélyek és támogatások megvonás is érdekes kérdés. A felsorolt adóparadicsomok kis része valóban kap támogatást a fejlett országoktól, de a legtöbbnek csak néhány – közöttük több G20-on  kívüli – országgal van támogatásról szóló egyezménye. 

Az adóparadicsomok bruttó nemzeti össztermékének átlagosan 20%-a származik a pénzügyi szektorból, illetve közvetlenül az adókból. Az offshore területeken lakik a világ lakosságának 1%, akik a a világ GDP 2,3%-t termelik meg. Mivel a gazdaságukban rendkívül nagy szerepe van a pénzügyi szektornak, amennyiben meg akarnak felelni a G20-aknak, új lehetőségeket kell keresniük, amiből tudják pótolni a offshore zónák esetleges megszűntetés miatt kieső bevételeiket.

A első négy szankció már nem új keletű, de több ország egyáltalán nem vagy kis mértékben használja – mint pl. Magyarország is. Számíthatunk arra, hogy a mi adószabályaink is szigorúbban – akár forrásadóval – fogják szankcionálni az ellenőrzött külföldi társasággal, offshore cégekkel folytatott tranzakciókat – mint ahogy teszi ezt pl. Olaszország,  Franciaország, Ukrajna vagy Oroszország.

Ha a G20 országai konzekvensen fogják szankcionálni az adóparadicsomokat, akkor valószínűleg az offshore területek is engedni fognak és eleget tesznek az elvárásoknak. Fel fognak értékelődni azok a területek, amelyek már „OECD Kompatibilisek” mint Seychelles vagy Mauritius, illetve növekedni fognak az összetett „eszközök” használata, mint például a „UK LLP + Seychelles IBC” vagy a „Ciprusi LTD + Offshore IBC”. Ezek a megoldások drágábbak, több odafigyelést igényelnek, de az adómentesség vagy alacsony effektív adókulcs továbbra is megoldható lesz a segítségükkel.