Forrásadó a külföldi cégeknek fizetett kamat, jogdíj és szolgáltatási díjonA következő év januárjától a 30% forrásadót kell levonni a magyar vállalkozásoknak azokból az összegekből, amelyeket olyan országokban bejegyzett székhellyel, illetőséggel rendelkező cégeknek fizetnek ki – meghatározott jogcímekre – amelyekkel hazánknak nincs kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye.

A forrásadó le kell vonni a fizetett jogdíjak, kamatok (kivéve késedelmi kamat) valamint az üzletviteli tanácsadás, üzletvezetés, reklám, piac és közvélemény kutatás és a máshova nem sorolt, egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenységből az üzleti ügynöki tevékenység díja. A forrásadót a magyar kifizető köteles levonni és megfizetni az adóhatóságnak.
 
Magyarországnak jelenleg 65 kettős adóztatást elkerülő egyezménye van, így az szerződött országokban székhellyel rendelkező cégeknek fizetett összegekből nem kell forrásadót levonni. Az egyezmények listája.
 
TCH Komment
   
A szolgáltatások besorolását 1893/2006/EK. rendelet alapján létrehozott NACE rendszerben kell elvégezni. Ebben a rendszerben külön vannak besorolva az informatikai szolgáltatások közül a számítógép programozás, az információtechnológiai szaktanácsadás, a számítógép-üzemeltetés, az adatfeldolgozás, a világháló-portáli szolgáltatás – így az ilyen szolgáltatásokból nem kell levonnia forrásadót a magyar félnek.
 
Érdekes kérdés az illetőség problémája. A törvény nem tesz különbséget a székhely és az illetőség között, így nehezen értelmezhető hogy például kell-e levonni forrásadót egy az USA-ban bejegyzett LLC-nek fizetett jövedelem után, ha annak nem amerikai adóalanyok a tagja és nincs szövetségi adószámuk, nincs az USA-ban irodájuk, alkalmazottjuk, etc.