Amerikai cége van és külföldön vezet számlát? Akkor erre érdemes figyelniLegutóbbi nemzetközi kitekintésünk során az Egyesült Királyságba utaztunk, és összegyűjtöttük, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni abban az esetben, ha tengerentúli entitások vagyunk (pl. trust, cég stb.) és ingatlant szeretnénk vásárolni vagy eladni az Egyesült Királyságban. A választ már tudjuk, vagyis akkor regisztrálnunk kell magunkat az ún. „Register of Overseas Entities” nevet viselő nyilvántartásba. Ma egy másik kontinensre és országba utazunk, nevezetesen az Amerikai Egyesült Államokba és azt nézzük meg, hogy minek a rövidítése az FBAR (foreign bank account reporting), kikre vonatkozik és miért is fontos.

Miről is van szó?

A Bank Secrecy Act értelmében bizonyos számlákat minden évben be kell jelenteni a US Treasury Department felé, mint például: bankszámlákat, brókerszámlákat és befektetési alapokat. Ezekről a számlákról pedig nyilvántartásokat is kell vezetni. A jelentést egy ún. Report of Foreign Bank and Financial Accounts (FBAR) kitöltésével lehet teljesíteni, ami a „Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) Form 114” nevet viselő nyomtatvány részeként nyújtható be.

A Kongresszus 1970-ben fogadta el a Bank Secrecy Act-et, amely az Egyesült Államokban az első törvény a pénzmosás elleni küzdelemmel kapcsolatban. A Bank Secrecy Act értelmében a vállalkozásoknak olyan nyilvántartásokat kell vezetniük és jelentéseket készíteniük, amelyek segítik a visszaélések felderítését.

Kinek kell benyújtania?

Az FBAR-t az egyesült államokbeli személynek kell benyújtania (beleértve nem csak az állampolgárt, de például a rezidenst*, a korlátolt felelősségű társaságot, illetve a trust-ot is) annak érdekében, hogy jelentést tegyen:

  • pénzügyi érdekeltségéről, ha önálló vagy egyéb felhatalmazás alapján rendelkezik legalább egy pénzügyi számla felett, amely az Egyesült Államokon kívül található,
  • ezen külföldi pénzügyi számlák összesített értéke a jelentéssel érintett naptári év során bármikor meghaladta a 10 000 dollárt.

* Adózási szempontból valaki akkor az Egyesült Államok adórezidens személye, ha teljesíti a zöldkártya-tesztet vagy az ún. substantial presence test-et (jelentős jelenléti tesztet) az adott naptári évben (január 1. – december 31.).

Vannak olyan esetek, amikor nem kell jelentést tennünk. Ilyen esetek például, ha a számla:
  • egy állami szerv tulajdonában van,
  • egy nemzetközi pénzintézet tulajdonában van,
  • egy olyan trust része, amelynek a személy a kedvezményezettje és egy egyesült államokbeli személy (a vagyonkezelő vagy a trust képviselője, megbízottja) benyújtja az FBAR-t, így jelentést téve ezekről a számlákról.
Nem kell FBAR-t benyújtani:
  • ha az adott személy minden külföldi pénzügyi számláját egy összevont FBAR-on bejelenti,
  • ha az adott személy közösen birtokolja az összes külföldi pénzügyi számláját házastársával, és:
    • ki van töltve, alá van írva a szükséges nyomtatvány, amely felhatalmazza a házastársat arra, hogy az adott személy nevében is benyújtsa a jelentést, és a házastárs jelenti a közös tulajdonban lévő számlákat.

Fontos, hogy nemcsak abban az esetben kell bejelenteni a számlákat, ha azok átlépik a 10 000 dolláros értékhatárt, hanem akkor is, ha ez a 10 000 dollár 4-5 számlán terül szét. A másik kiemelendő gondolat, hogy nemcsak az dollárban vezetett számlákat kell bejelenteni, hanem bármilyen pénznemben vezetett számlát. Végül, bármely, az Egyesült Államokon kívüli pénzintézetnél vezetett számla külföldi pénzügyi számlának minősül.

 

Forrás:

https://www.irs.gov/businesses/small-businesses-self-employed/report-of-foreign-bank-and-financial-accounts-fbar [Letöltve: 2022.10.17.]