FBAR: az USA-ban bejegyzett bejelentési kötelezettségeA 2010. évi FBAR (külföldi bankszámla bejelentése) jelentéseket 2011. június 30.-ig kell beadni. A bejelentési kötelezettséget – ez előzetes híreknek megfelelően –  idén kiterjesztették minden, az USA törvényei szerint bejegyzett entitásra, így a külföldi tagokkal rendelkező, külföldön tevékenységet végző LLC-re is.

Bejelentést akkor kell tenni, ha a US Person rendelkezett külföldi bank- és/vagy értékpapír számlával és a összevont számlák egyenlege a tárgyévben bármely időpontban meghaladta a 10 000 USD-t.  A bejelentés elmulasztója (a cég vezetője) továbbra is pénzbírsággal, különlegesen súlyos esetben 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A bejelentési kötelezettsége teljesítéséhez EIN (Employer Identification Number) azonosítóval kell rendelkezni a bejelentő cégnek, így ha ez még nincs meg – pl. mert nem volt rá eddig szükség – akkor nem csak a FBAR formot kell beadni.

Az FBAR nem adóbevallás, tehát nem tartalmaz pénzügyi adatokat – tartalmazza viszont a külföldi bankszámla adatait, így bejelentés esetén az USA adóhatósága (IRS) a későbbiekben kapcsolatba léphet bankkal és további adatokat kérhet be a számláról. Az adat bekérése nem automatikus és országonként változó, hogy a bankok kötelesek-e kiadni az információt a IRS-nek, vagy az ügyféle beleegyezése nélkül nem tehetik azt meg.