Family Office | Miért érdemes strukturálni a család vagyonát?Magyarországon a  világ sok régiójától eltérően a magánszektorban működő vállalkozások igen magas aránya családi tulajdonban van, a nyilvánosan működő vállalkozások száma mindössze néhány tucat. A sikeres vállalkozások közül sokat az első generációs alapítók, vagyonukat gyakran a családfők kezelik. Mivel ezek a vállalkozások érettek és már méretgazdaságosan működnek, egyre nagyobb szükség van az alapvető üzleti vagyon és a családok személyes vagyonának strukturálására, védelmére.

Az öröklés, a generációk között vagyonátadás megtervezése és a vagyon diverzifikálás fontos feladata lesz a családi cégek tulajdonosainak. A válság utáni években, az EU támogatások két ciklusán keresztül  a családi vállalkozások Magyarországon is jelentős növekedést érhettek el. A néhány éven belülre jósolt globális gazdasági visszaesés és a EU támogatások kifutása hatással lesz helyi családi vállalkozások beruházásaira, jövedelem termelő képességére.

Míg az általános tendencia továbbra is rendkívül pozitív, a családi cégek is egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a vagyonuk, eszközeik védelmére, vagyonkezelési stratégiáik korszerűsítésére.

A hosszú távú családi vagyontervezés nem volt általában napirenden a magyar családi vállalkozásoknál, mivel elsősorban a folyamatos fejlődésre koncentrálnak. A jövőbeni politikai és gazdasági kihívások miatt viszont a sikeres alapító tulajdonosoknak figyelembe kell venni az öröklés tervezését, ezért a vagyon és az egyéb eszközök védelme egyre fontosabb téma.

A bizalmi vagyonkezelés és  a „Family Office” elnevezésű koncepció iránti érdeklődés növekedése a bizonyítéka a változó gondolkodási folyamatnak.

Magyarországon a közelmúltban bevezetett bizalmi vagyonkezelés és a Family Office kiváló eszköz a sikeres magyarországi családok és üzleti tevékenységük által létrehozott vagyon és eszközök megőrzéséhez.