Ha Family Office a kérdés, akkor Szingapúr, vagy Hongkong a válasz?Az ázsiai térség – főleg az ún. Kistigrisek (közülük pedig leginkább Hongkong és Szingapúr) – mindig is vonzó célpont volt a befektetők számára. Mindemellett a vagyontervezési célok között is előkelő helyen szerepeltek ezek az országok. A Family Office-ok versenyképes szolgáltatásokat kaptak ezen országok gazdasági és jogi környezetében. Azonban jelenleg is erős verseny folyik e két szereplő között a Family Office-ok kegyeiért.   

 • 2021 első negyedévben Kína gazdasága rekordszintű, 18,3%-os növekedést ért el, ami a legnagyobb GDP-ugrás azóta, hogy Kína 1992-ben elkezdte a negyedéves adatszolgáltatást.
 • A második negyedévben a Forbes kimutatta, hogy Peking már megelőzte New Yorkot – több milliárdosnak ad otthont, mint bármely más város.
 • A harmadik negyedévben pedig Hongkong egy újabb kaput tárt szélesre a Family Office-ok számára: ún. Limited Partnerships” cégforma amely a Family Office-ok egyik népszerű formája – törvénybe iktatása.
 • Ezt követően néhány héten belül elindult a Hongkongi Family Office Szövetség, amelyet gyorsan követett a szingapúri Global Asia Family Office Circle. Mindkettő azzal a céllal indult, hogy minél több Family Office-t vonzzon a saját piacára, és úgy tűnik, mindkét kezdeményezés rendkívül jól működik. 
Szingapúr vs. Hongkong

Ami Szingapúrt illeti az IMD szerint Szingapúr jelenleg a világ legversenyképesebb gazdasága, az INSEAD szerint a politikai és működési stabilitás tekintetében az első helyen áll a világon. Az EU szerint pedig a negyedik legnagyobb a külföldiek által célzott belföldi befektetések rangsorában, így Szingapúr vezeti az APAC Family Office-kezdeményezést, azonban a csúcson nincs egyedül. Hongkong és Szingapúr harcol ugyanis az első helyért, és kormányaik teljes mértékben mögöttük állnak. 

Mindkettő úgy gondolja, hogy neki kell lennie a vezető helyen és ezt a képviseletükben eljáró illetékesek is így gondolják.  

Hongkong

Geoffroy Dedieu, a hongkongi Invest HK és a Family Office HK, a hongkongi kormány illetékes szerveinek munkatársa szerint:

Nagy-Kínában több mint 80 000 ún. UHNW (azaz: extrém magas vagyonnal rendelkező) család él, ebből csak 17 000 a Greater Bay Area-ban, ami a Kína délkeleti részének magas gazdasági fejlettségű részét jelöli, amelyet Makao és Hongkong határol és több mint 5000 csak Hongkongban. Ezek a családok mindegyike vitathatatlanul képes lenne saját Family Office-t létrehozni.

Az UHNW családoknak és képviselőiknek a megfelelő működéshez pont a megfelelő helyre kell beágyazódniuk:

 • közel a vagyonhoz vagy a családtagokhoz 
 • és ugyanakkor közel egy jó gazdasági-pénzügyi-jogi ökoszisztémához.

Hongkong a részükre mindkettőt biztosítja.

A hongkongi Különleges Közigazgatási Terület (SAR) az egyik legszabadabb gazdasággal rendelkezik világszerte:

 • alacsony adókulcsokkal és egyszerű adórendszerrel,
 • tőkéhez, üzlethez és eszközökhöz való könnyű hozzáféréssel,
 • valamint a szakmai szolgáltatások teljes palettájával. 

2021-ben a hongkongi kormány a Family Office-ok támogatását prioritásaként határozta meg, amely egy speciális csapatot is létre hozott a Family Office-ok minél egyszerűbb felállításának támogatására.

A Family Office HK egy Hongkongban, Kínában és Európában működő, elkötelezett Family Office szakértőkből álló csapat, amely azért tevékenykedik ezeken a területeken, hogy segítsen a családoknak megtervezni, létrehozni és elindítani irodáikat a hongkongi Különleges Közigazgatási Területen. Ugyanakkor keményen dolgozunk azon, hogy tovább optimalizáljuk a hongkongi Family Office ökoszisztémát”. 

Szingapúr

Ezekkel együtt is Szingapúr, mint nemzetközi pénzügyi központ és Ázsia vezető vagyonkezelési központja kulcsszerepet játszhat az ázsiai csendes-óceáni térségben a vagyon- és befektetési szolgáltatások iránti megnövekedett kereslet kielégítésében.

A Szingapúri Monetáris Hatóság és a Szingapúri Gazdasági Fejlesztési Tanács közleménye szerint:  

Erős jogállamiságunk, stabil és versenyképes üzleti környezetünk, a szakmai szolgáltatásokhoz (például jogi és számviteli cégekhez) való könnyű hozzáférést biztosítunk, a vagyonkezelési és banki szakemberek nagy számban történő rendelkezésre állása, valamint a befektetési lehetőségek széles köre és mélysége, amelyeket nemzetközi pénzügyi központként kínálunk, csak néhány olyan tényező, amelyet a családi irodák nagyra értékelnek, amikor úgy döntenek, hogy Szingapúrban telepednek le. Az itt működő, egyre növekvő globális Family Office közösség kiváló platformot biztosít a családok számára a tapasztalatcserére és a társbefektetési lehetőségek feltárására. 

Mivel a Single Family Offices (SFO-k) nem kezelnek harmadik fél pénzét, nem kell regisztrálniuk a Szingapúri Monetáris Hatóságnál (MAS), illetve nem kell engedélyt kapniuk tőle a működésre. 2019 márciusában a MAS és a Szingapúri Gazdaságfejlesztési Tanács (EDB) közösen létrehozta a Family Office Development Team (FODT) csoportot, hogy

három fő irányvonalon keresztül vezesse és koordinálja azokat a kezdeményezéseket, amelyek Szingapúrnak mint ázsiai Family Office központnak a pozícióját erősítik: 
 1. A Family Office-ok működési környezetének javítása. Olyan működési környezet megteremtésére törekszünk, amely elősegíti a Family Office-ok létrehozását és hogy hatékonyan érhessék el különböző céljaikat. Ez magában foglalja az alkalmazandó szabályozások, politikák és ösztönzőrendszerek felülvizsgálatát annak biztosítása érdekében, hogy ajánlataink továbbra is megfeleljenek a Family Office-ok igényeinek. 
 2. A pénzügyi és szakmai szolgáltatásokkal foglalkozó szakemberek képességeinek elmélyítése. Folyamatos képzéssel és továbbképzéssel igyekszünk biztosítani, hogy rendelkezésre álljon egy olyan szakemberkészlet, amely képes megérteni és kiszolgálni a Family Office-ok sokrétű igényeit. A Bank- és Pénzügyi Intézet (Institute of Banking and Finance, IBF) és a MAS az iparág szakértőivel együttműködve kidolgozott egy tudásbázist a képzési szolgáltatók és a pénzügyi intézmények számára a Family Office-hoz kapcsolódó képzések megtervezéséhez, és egyúttal útmutatást is nyújtanak a Family Office szakemberek számára a szükséges készségek és kompetenciák tekintetében. 
 3. A családi irodák erős közösségének kiépítése. Arra törekszünk, hogy erős közösséget építsünk ki az itt működő Family Office-ok között, hogy megkönnyítsük a tapasztalatcserét és a társbefektetési lehetőségek feltárását. Ezért 2021 októberében a MAS és az EDB támogatásával létrehozták a Global-Asia Family Office Circle-t, hogy elősegítsék a Family Office-ok közösségén belüli szorosabb kapcsolatokat, és erősítsék a kormányzati szervek és a közösség közötti partnerséget. Ez egy kulcsfontosságú platform lesz, amely a Family Office közösséget az értelmes törekvések irányába mozdítja el.” 
Összegzés
Hongkong tehát gyors megoldást kínál a Family Office-ok iránt érdeklődők számára:
 • egyszerű strukturálási folyamatok
 • minimális adminisztratív tevékenység
 • valamint a tőkenyereség-, hozzáadott érték- és vagyonadó hiánya.

A helyi hozzáadott szakmaiság viszont magas színvonalú, hiszen széles merítés áll rendelkezésre olyan személyekből akik, akik nem csak a szakmai szolgáltatások és a technológia, hanem a Family Office szakértői is. 

Ezeken túl Hongkong

 • rendelkezik a leggazdagabb Family Office ökoszisztémával az egész ázsiai-csendes-óceáni térségben, amely több mint 15 éves múltra tekint vissza,
 • és több mint 5000 UHNW (extrém magas vagyonnal rendelkező) családdal büszkélkedhet, amelyek mindannyian saját jogon Family Office-ok indikátorai lehetnek.

A támogató kormányzati eszközöknek köszönhetően, amelyek már régóta előnyökkel kecsegtetik a Family Office-okat, Hongkong sok mindent kínál a tehetős családoknak, akik új színteret keresnek vagyonuk strukturálására. Egyáltalán nem biztos, hogy ez az első választásuk.

Másrészről szingapúri a Family Office-ok vezetőinek állítása szerint
 • 23%-uk további irodát szeretne Szingapúrban,
 • és további 24%uk szerint ez a városállam a Family Office-ok első számú központja világszerte.

Szingapúr a legversenyképesebb gazdaság, a politikai és működési stabilitás tekintetében az első helyen áll a világon.

Néhány ok,amiért Szingapúr olyan népszerűnek bizonyul a globális Family Office közösségben:

 • erős jogállamiság
 • stabil és versenyképes üzleti környezet
 • szakmai szolgáltatásokhoz való könnyű hozzáférés
 • befektetési lehetőségek széles tárháza

A fentieken kívül, Szingapúr kivételes életmódbeli lehetőségeket is kínál: Bizonyítottan a világjárvány idején a világ legbiztonságosabb és legkevésbé fertőzött területe volt, a viszonyok átláthatósága, alacsony bűnözési rátája és magas életszínvonala pedig rendkívül vonzóvá teszi a szakemberek és családtagjaik számára. 

Ugyan végső soron Hongkongot mindig is nagyra fogják tartani, mint a Kína felé vezető kaput, de Szingapúr egyre inkább kezében tartja a kulcsot. Valószínűleg továbbra is a Family Office-ok első számú színterévé fog emelkedni, mint egy biztos alapokon álló ország, stratégiai elhelyezkedéssel, stabil gazdasággal, kiegyensúlyozott politikai rendszerrel és szilárd szabályozási kerettel. Jól szabályozott pénzügyi központja van, válogatott bizalmi és vállalati szolgáltatókkal és az angol, mint közös nyelv egyszerűségével. Hongkong emellett egyre inkább kockázatokat rejt a befektetők számára az erősödő központi politikai és gazdasági befolyás miatt.