Évközi adóváltozásokAdóváltozások 2013. július 1.-től

Cégautó adó

Az operatív lízingbe adott személygépkocsik tekintetében is a lízingbevevő lett a cégautóadó alanya. Ennek megfelelően, ha a lízingbevevő van bejegyezve a hatósági nyilvántartásba, mint a személygépkocsi üzembentartója, operatív lízing esetén is beszámítható a gépjárműadó összege a cégautóadóba.

Személygépkocsi értékesítés ÁFA kötelezettsége

Egyszerűsödött a személygépkocsi-értékesítések adókezelése, az új szabály szerint az értékesítés akkor is adómentes, ha adó áthárítására nem kerül sor, de ha az értékesítést megelőzően a termékhez előzetesen felszámított adó kapcsolódott volna, azt az Áfa-törvény értelmében nem lehetne levonni.

Személygépkocsi fenntartási költségének ÁFA levonása

Szintén a személygépkocsikat érintő változás, hogy a személygépkocsikhoz kapcsolódó javítási, karbantartási költségek áfája a gazdasági célra történő felhasználás arányától függetlenül elvileg 50%-ban levonható. Nem kizárható ugyanakkor, hogy valamilyen módon adóellenőrzés során mégis csak igazolni kell, hogy a személygépkocsi az adóalany gazdasági tevékenységét is szolgálja.

Adóváltozások 2013. augusztus 1.-től

EHO a kamatjövedelem után 

A kamatjövedelem után fizetendő egészségügyi hozzájárulás mértéke 6 százalék lesz. Nem kell fizetni az állampapírok hozama után és az olyan befektetési jegyek vagy más kollektív értékpapírok hozama után, amelyek legalább 80 százalékban magyar állampapírokat tartalmaztak a befektetés ideje alatt.

Tranzakciós illeték emelés

A tranzakciós illeték kettőről, 6 ezrelékre növekszik a készpénztranzakciók esetében és nem lesz felső korlátja. A bankszámlák közötti utalások tranzakciós illetéke 3 ezrelékre növekszik, de 6 000 forintos felső korlát megmarad.

Telefon-percdíj adó

Az eddig 2 forintos perc és SMS adó 3 forintra növekszik.  A maximális havi össze magánszemélyek esetében nem változik, céges előfizetések után pedig 5 000 forintra emelkedik az eddig 2 500 forintról.