És ezt így hogy ?!Valószínűleg megszűnik a SZJA törvény egyik előírása az, amely szerint a magyar magánszemély adóalanyoknak le kell adózniuk az ellenőrzött külföldi társaságuk fel nem osztott eredményét is, ha a részesedésük eléri a cégben a 25 százalékot.

A tegnapi – név szerinti – szavazáson a törvényjavaslatot nagy többséggel támogatta a parlament, a zárószavazás jövő héten lesz, de az eredménye valószínűleg nem változik.

Amennyiben a törvény hatályba lép, akkor csak a magánszemély által ténylegesen kivett/megkapott osztalék/tőkekivonást lesz adóköteles, abban az esetben is ha a külföldi cég ellenőrzött külföldi társaságnak (EKT) minősül. Az EKT társasági adótörvényben meghatározott fogalmának megváltoztatására nem adtak be eddig javaslatot, de a magánszemélyek szempontjából ez a jelenlegi szabályokat figyelembe véve már nem lényeges.

A jelenlegi szabály alapján EKT lehet bármelyik országban bejegyzett vállalkozás, abban az esetben ha nem tudja bizonyítani a magyar tényleges tulajdonos, hogy a cég valós gazdasági jelenléttel bír a székhelye szerinti államban vagy máshol, de nem Magyarországon.

A politikusok szerint ezzel a módosítással, valamint az adóamnesztia 2012 végéig szóló kiterjesztésével a még több pénzt fognak külföldről hazautalni akik eddig kint tartották. Aha.

A témáról bővebben a zárószavazás után.