Szigorodó szabályozás az ingatlanbefektetéssel kapcsolatban az Egyesült Arab Emírségekben


Kategória
Befektetések, Hírek

Mai nemzetközi kitekintésünk alkalmából az ingatlanbefektetések szigorodó szabályait nézzük meg, melyeket nemrég fogadtak el az Egyesült Arab Emírségekben. Szigorítják ugyanis az ingatlanbefektetési szabályokat, mivel bizonyos meghatározott köröknek jelentéstételi kötelezettségük van az 55 ezer DH (dirham) feletti készpénzes ügyleteket illetően. E cikkünk témakörének előfutára a héten publikált készpénzfizetés szabályozását tárgyaló cikkünk, melyet ide kattintva tudnak elolvasni. 

 

Egyesült Arab Emírségek:

Az ingatlanbefektetési szabályokat érintő szigorítások részeként felkérték az ingatlanügynököket, a brókereket és az ügyvédi irodákat, hogy jelentsék az 55 ezer DH feletti értékű készpénzes tranzakciókat az illetékes hatóságnak (UAE’s Financial Intelligence Unit).

Ennek célja alapvetően, hogy megerősítsék és hatékonnyá tegyék a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni szabályokat.

 

Szakértők úgy vélik:

ezen intézkedés következményeként átmeneti lassulás lesz az ingatlanszektorban, amely egyébként 2022 első félévében több, mint 150 milliárd dirham befektetést jelentett.

A szabályozás kidolgozásában rész vett a Gazdasági és Igazságügyi Minisztérium, illetve az ún. UAE’s Financial Intelligence Unit (továbbiakban: FIU) is.

A jelentéstétel az Egyesült Arab Emírségekben lévő ingatlanok adásvételi ügyleteire vonatkozik, ha a fizetés akár az ingatlan értékének egészére, vagy csak egy részére az alábbi módszerek valamelyikével történt:

  • Egyszeri vagy többszöri készpénzfizetés (legalább 55 000 DH),
  • Virtuális vagyonnal (kriptovaluta, NFT stb.) való fizetés.

A szabályok magánszemélyekre és jogi személyekre is egyaránt vonatkoznak.

Amennyiben a fenti esetek valamelyike előfordul, akkor az ingatlanügynöknek, a brókernek vagy az ügyvédi irodának be kell szereznie az ügyletben részt vevő felek személyazonosító okmányait és minden kapcsolódó dokumentumot.

Ez egy figyelemreméltó lépés az Egyesült Arab Emírségek részéről, hiszen az egyik első olyan ország, amely ilyen jelentéstételi kötelezettséget vezetett be a virtuális eszközöket, vagyont érintő ingatlantranzakciók esetére.

Az ingatlanszektor a befektetések egyik kulcsfontosságú ágazata, és az ország gazdasági fejlődésének létfontosságú pillére.

A gazdasági miniszter elmondása szerint, minden olyan eljárásokra és szabályozásra nyitottak, amelyek elősegítik a nemzetközi normáknak való minél hatékonyabb megfelelést.

A FIU vezetője is igen pozitívan értékeli az új szabályokat, mivel az új intézkedések elősegítik majd a szervezet munkáját is, mivel javulni fognak a rendelkezésére álló információk minősége. Ezeket a pénzügyi információkat a befektetések gyanús mozgásának nyomon követésére fogják használni a pénzmosás és a terrorizmus elleni harcuk részeként.

Felhasznált forrás:

https://www-khaleejtimes-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.khaleejtimes.com/uae/uae-issues-new-reporting-requirements-for-real-estate-transactions?amp=1