Egyelőre nincs vizsgálható pénztárgép a trafikokhoz


Kategória
Hírek, Könyvelés

Forrás: www.vg.hu

Nehezíti a nemzeti dohányboltosok helyzetét, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyügyi Hivatal (MKEH) még nem adott ki jóváhagyást pénztárgépre.

Pedig az aláírt koncessziós szerződésekben a nyertesek vállalták: nyitáskor rendelkezni fognak olyan pénztárgéppel, amely alkalmas arra, hogy az illetékes szervekhez az adatokat online kapcsolat útján továbbítsa. „A típusvizsgálati szándékát már öt forgalmazó jelezte hatóságunknál, a forgalmazási engedély iránti hét kérelem benyújtásával.

A típusvizsgálatokat azonban még nem tudtuk megkezdeni, mert ezekben az ügyekben egyelőre sem a vizsgálandó pénztárgép, sem az előírt dokumentáció nem áll rendelkezésre” – tudta meg a Világgazdaság az MKEH-től. Maga a típusvizsgálat elvileg 15 napig tartana, ha lenne alkalmas pénztárgép. Több cég azonban már úgy hirdeti magát, mintha minden papírja rendben lenne.

Kiadta viszont az első működési engedélyeket a NAV a július 1-vel nyitó trafikoknak. Az eddig beadott kérelmek száma annak ellenére csekély, hogy a koncessziós szerződés megkötése önmagában nem elegendő a dohánybolt nyitásához. „A pályázat 5415 nyertese közül 5378-an felkeresték a Széchenyi Programirodákat szerződéskötés céljából, ennek alapján az aláírások menete igen sikeresnek bizonyult” – olvasható a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. honlapján. Vagyis legalább 37-en nem írták alá a dokumentumot, ők ezzel elveszítették a koncessziós jogot. A nemrég módosított dohánytörvény szerint az NDN-nek legkésőbb 12 hónapon belül mindenképpen ki kell írni az új pályázatot. Addig a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultságot az NFM által alapított cég külön feljogosított személy útján gyakorolhatja. Utóbbiak akár az üzlet nélkül maradt régi trafikosok is lehetnek, akik május 21-ig jelentkezhettek, beadványuk feldolgozása még tart. Az V. kerületben viszont megoldódni látszik a trafikosok boltkeresési problémája, ugyanis az önkormányzat piaci alapon fog helyiséget bérbe adni az érintetteknek.

Tudjon meg többet

a Szolgáltatásokról