Családi Bizalmi Vagyonkezelés – akár adómentesenAz egyik évközi társasági adóváltozás adómentességet adott azoknak a kezelt vagyonoknak és vagyonkezelő alapítványoknak, amelyet magánszemélyek hoztak létre – mint vagyonrendelők – magánszemély kedvezményezettek részre és kizárólag pénzügyi jellegű bevétellel rendelkeznek.

Adómentesség

20. § (1) Nem kell az adót megfizetnie

b) a természetes személlyel mint vagyonrendelővel kötött bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján a vagyonkezelő által kizárólag természetes személy mint kedvezményezett javára kezelt vagyonnak, valamint a kizárólag természetes személy mint kedvezményezett javára történő vagyoni juttatás céljából természetes személy által alapított vagyonkezelő alapítványnak, ha az adóévben csak befektetett pénzügyi eszközök, követelések, értékpapírok vagy pénzeszközök birtoklása, hasznainak szedése vagy ilyen eszközzel kapcsolatos rendelkezési joga gyakorlása révén szerzett bevételt,

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha nem lesz más jellegű bevétele az kezelt vagyonnak, akkor nem kell társasági adót fizetni a kapott osztalék, árfolyam nyereség, kapott kamat vagy követelés elidegenítéséből származó bevétel után.

Az új szabályozás miatt előtérbe kerülhet a bizalmi vagyonkezelés szerepe a vagyon értékének megőrzésében, növelésében és generációk közötti átadásában.

Eddig a kezelt vagyon adózása kedvezőtlenebb volt mintha egyszerűen magán befektetési számlán tartotta volna valaki a megtakarításait. Míg magánszemélyként 0 vagy 15% személyi jövedelem adó terhelte a befektetések nyereségét, a kezelt vagyon 9% társasági adót fizetett, de a hozam kifizetésekor kedvezményezettek 15% SZJA-t és tavaly évvégéig egészségügyi hozzájárulást, 2019. januárjától pedig szociális hozzájárulási adót is ha a magánszemély meghatározott jövedelmei nem érik el az aktuális minimálbér huszonnégyszeresét, 2019-ben a 3 576 000 forintot.

***

Amennyiben a témában többet is szeretne megtudni, vagy érdekli a bizalmi vagyonkezelés; professzionális módon tudunk a segítségére lenni. Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Ha tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy a generáció váltáshoz használt vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban; kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.