CIPRUS | A Central Bank of Cyprus „finoman” akadályozni szeretné az adótervezési céllal alapított cégeknek nyújtott pénzügyi szolgáltatásokatA szabályozó hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a vállalkozások tényleges anyagiak legyenek annak érdekében, hogy működjenek és élvezhessék Cipruson az adózási lakóhelyet. A figyelmeztetés szerint az úgynevezett „shell” vagy a „letter-box” cégek – a megfelelő anyag hiánya – nemcsak a kettős adóztatásról szóló megállapodások vagy az EU-irányelvek szerinti előnyöket tagadják meg, hanem azt is jelenthetik, hogy a vállalat nem képes bankszámla Cipruson.

A ciprusi bankok felügyeletét ellátó szervezet szerint a ciprusi adórendszer nyújtotta előnyöket azoknak a cégeknek lehet biztosítani, amelyek valós gazdasági jelenléttel bírnak az országban. Ezek az előnyök közé tartozik szerintük a kettős adóztatást elkerülő egyezményrendszer és az EU direktívák által biztosított adókedvezmények mellett a pénzügyi szolgáltatások igénybevétele is.

A „letter-box” cégek a központi bank szerint az adókötelezettség minimalizálására törekednek, a székhelyükön csak egy postai címmel rendelkeznek, miközben üzleti tevékenységet máshol folytatnak.

Ezeket az iránymutatásokat a Ciprusi Központi Bank pénzmosásról szóló irányelvébe is be fogja építeni a közeljövőben.

Az iránymutatás elő fogja írni, hogy a tényleges üzleti infrastruktúrával nem rendelkező cégeknek nem lehet Cipruson bankszámlát nyitni. Ezen túlmenően az adóparadicsomként ismert országokban bejegyzett cégek adóügyi illetékességet kell igazolniuk, ha ciprusi banknál akarnak számlát nyitni.

Ezek a korlátozások nem vonatkoznak a holding cégekre, az immateriális javak vagy egyéb eszköz, beleértve az ingatlant vagy hajót tulajdonló és hasznosító cégekre, a csoportfinanszírozási tevékenységet folytató társaságokra, vállalati felvásárlásra, vállalati egyesülések megkönnyítése céljából létrehozott társaságok befektetéseit biztosító holdingtársaságok számára, amelyeknek tulajdonosi háttere azonosítható és tudja bizonyítani, hogy törvényes üzleti tevékenységet folytat.

A több mint tízezer taggal rendelkező üzleti fórum, a BusinessEurope véleménye szerint a központi bank ezzel a lépéssel meg akarja akadályozni az érintett vállalatokat abban, hogy az EU egységes piacra belépjenek, a letelepedés szabadságára vonatkozó szabályokat alkalmazhassák. Például hogy vállalkozásokat hozzanak létre egy országban az ott alkalmazható adókedvezményekért.