Különleges vagyontárgyak bizalmi vagyonkezelésben – Ékszer, porcelán és óraBizalmi vagyonkezelésben (BVK) elvileg bármilyen vagyontárgyat el lehet helyezni. Ékszerekkel, értékes órákkal sok család rendelkezik, mégis ritkán találkozunk azzal a kéréssel, hogy ilyen vagyontárgyakat vegyünk vagyonkezelésbe. 

Ennek valószínűleg az az oka, hogy a női és férfi ékszereket, porcelán eszközöket, órákat általában a családtagok egymás között, személyre szólóan adják át.  

Ha viszont a család olyan ékszer vagy óra, értékesebb porcelán gyűjteménnyel rendelkezik, amelyet egyben akarnak tartani és a következő generációnak átadni, érdemes elgondolkozni a bizalmi vagyonkezelés (BVK) adta lehetőségeken. 

Nem – üzletszerűen működő (eseti) bizalmi vagyonkezelés (BVK), bizalmi vagyonkezelő vállalkozás

A család által gyűjteménynek tekintett eszközöket nem-üzletszerűen működő (eseti)  bizalmi vagyonkezelőre és bizalmi vagyonkezelő vállalkozásra is lehet bízni.  

Az eseti bizalmi vagyonkezelési szerződés nyilvántartásba vételének határideje 60 nap. Amennyiben az időfaktor számít, érdemes ezt figyelembe venni a tervezésnél. Míg a bizalmi vagyonkezelő vállalkozással kötött szerződés azonnal „indítható”. 

A vagyonkezelésbe adás egyszerű lépése a bizalmi vagyonkezelésnek. A szerződésben megállapodott feltételek szerint a vagyonrendelő átadja a vagyonkezelőnek az eszközöket.  

Ékszer, porcelán vagy óra gyűjtemény esetén is a vagyonkezelő leltárba veszi az eszközöket és a vagyonrendelővel kötött szerződés rendelkezési szerint végzi a gyűjtemény tárolását és hasznosítását. 

A gyűjtemények tárolását a bizalmi vagyonkezelő rábízhatja egy megfelelő szolgáltatóra, elhelyezheti széfben vagy átadhatja a vagyonrendelő által kijelölt személynek is.

A harmadik fél

  • külsős szolgáltató,
  • bank széfszolgáltató – igénybevétele esetén a bizalmi vagyonkezelőnek fontos tájékozódni arról, hogy a szolgáltató milyen felelősség biztosítással rendelkezik.

Fontos tudni, hogy mekkora összegű károkozásig téríti meg a szolgáltató a vagyonkezelő esetleges kárigényét. 

Amennyiben a gyűjteményt a vagyonkezelő eladhatja vagy bérbe adhatja fontos lehet megállapodni a vagyonkezelési szerződésben

  • ezeknek a tranzakcióknak a feltételiről,
  • a vagyonkezelő elvárásairól a hasznosítással kapcsolatban.  

Mivel a gyűjtemény nem pénzügyi eszköz, a értékesítésére vonatkozni fognak az ÁFA törvény előírásai, valamint a hasznosítással és értékesítéssel realizált hozam után társasági adót és bizonyos esetben iparűzési adót is kell fizetni. 

*** 

Az AIRON TRUST Magyrarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Elkötelezettek vagyunk a családi vállalkozások generációváltásának támogatása iránt.

Hisszük, hogy a bizalmi vagyonkezelés ma a családi vagyontervezés egyik leghatékonyabb eszköze Magyarországon.

Ha tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy a generáció váltáshoz használt vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban, kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal ezen linken.