A családi vállalkozások utódlási kihívásaiÁltalában a családi vállalkozások alapítóinak reményei szerint, a nehezen felépített vállalkozásukat, megkeresett vagyonukat átadhatják a következő generáció, a kedvezményezettek részére. Akik aztán élvezhetik, növelhetik és átörökíthetik azt a jövőbeli családtagok javára. A családi vállalkozások azonban összetett kihívásokkal néznek szembe, amikor keresik a leghatékonyabb módját annak, hogy ezt a családi vagyont több generáció számára megőrizzék. Konfliktusok merülhetnek fel a családtagok közötti üzleti és befektetési döntések miatt, amit gondos tervezéssel lehet csak megelőzni. A bizalmi vagyonkezelő segítheti a családot és a vállalkozást az utódlás problémáinak kezelésében.

 

A családi vállalkozások kiszolgáltatottak tűnhetnek a generációváltás idején. Bár a családi hagyományok és szellemiség fenntartására és tiszteletben tartására irányuló vágy a legfontosabb, a folyamatosan változó üzleti környezethez való alkalmazkodás szükségessége elsődleges annak érdekében, hogy az üzlet fennmaradjon, ami rendkívül nagy kihívást jelent. 

A családi vállalkozások utódlása az a folyamat, amelynek során a vállalkozás irányítását és tulajdonjogát átadják a családtagok következő generációjának. Az átállás a folyamat részeként a családi vagyontárgyakat – ingatlanok, termőföld, etc. – is magában foglalhatja.  

A családtagok jellemzően ellenőrző szerepet játszanak az utódlás megtervezésében mind a családi vállalkozás, mind a vállalkozáson kívüli vagyoni eszközök öröklése tekintetében. Mint ilyen, a családtagok eltérő igényeinek hatékony integrációja meghatározó lesz az öröklési folyamat sikerére. 

A viták azonban akkor alakulhatnak ki, ha a családtagok eltérő véleményt képviselnek egy-egy ügyben, amely konfliktusokat vagy akár jogi vitákat is eredményezhet. 

„A családi vállalkozás utódlásának megtervezésekor a legnagyobb kihívás az, hogy hogyan lehet biztosítani a család alapvető értékeinek megőrzését, miközben továbbra is megőrizzük a békét a családtagok között.” 

Ahogy a családi vállalkozás a generációs idővonal mentén halad, egyre több családtag vehet részt az üzletben, és még több családtag fog érdeklődni a családi vállalkozás tevékenységei iránt.  Ez számos lehetséges terület vethet fel problémákat, amelyek a következők: 

A családi vállalkozás stratégiai irányai 

A családtagoknak, különösen az egyes generációknak, különböző céljaik és értékeik lehetnek. A családon belüli közös jövőkép és értékek hiánya gyakran konfliktusokhoz vezet a családtagok között. 

Utódlás 

A családi vállalkozás élére a megfelelő és alkalmas utód kiválasztása létfontosságú a folytonosság biztosításához. Az utódra vonatkozó világos és kölcsönösen elfogadott döntéseket egyértelműen dokumentálni kell, és közölni kell a családtagokkal. Mindenki érintett véleményét figyelembe kell venni és bízni kell az új vezető képességeiben. 

Szerepek és felelősségi körök 

Ki fog dolgozni a családi vállalkozásban? Kit neveznek ki a vállalaton belüli vezető pozíciókba? Csatlakozhatnak-e a házastársak és a sógorok a vállalkozáshoz? Mi történik a családtagok válás esetén? Hogyan születnek ezek a tulajdonosi döntések, vagy hogyan szavaznak róluk? Ez néhány kulcsfontosságú kérdés, amelyet fel kell tennie magának az utódlás megtervezésekor. 

Személyiségbeli különbségek 

A családtagok személyisége közötti különbségek gyakran rivalizáláshoz és generációk közötti konfliktusokhoz vezethetnek. Ha ezekre nem figyelünk az utódlás megtervezése során, akkor megzavarhatják a családi harmóniát, és bizonyos esetekben tönkre tehetik az együttműködést és ezzel a közös vállalkozást is. 

Az egyéni elvárások kezelése 

A családtagok eltérő elvárásokat támasztanak a család és a családi vállalkozás területén. A munkavégzéssel, a vezetéssel, a tulajdonlással, a jövedelemmel, a feladatmegosztással, a képzéssel, a vállalkozás eszközeinek felhasználásával stb. kapcsolatos elvárások egyénenként eltérőek lesznek. Ezeket az elvárásokat ismerni és kezelni kell. 

Sok családi vállalkozásban a „család mindennél előbbre való” elv elterjedt és ez áthatja a vállalkozás irányítóinak és tulajdonosainak a személetét is. Alapvető fontosságú, hogy a családi vállalkozások már korán azonosítsák a kihívásokat, és proaktívan dolgozzanak annak biztosítása érdekében, hogy megfelelő intézkedéseket fogadjanak el az esetleges konfliktusok kialakulásának megakadályozására. 

Azok a családi vállalkozások, amelyek képesek hatékony tervezést és irányítást megvalósítani, generációkon átívelően biztosíthatják vállalkozásuk fenntarthatóságát és sikerét, és segíthetnek megőrizni a jövőbeli utódaik vagyonát. 

*** 

Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Elkötelezettek vagyok a családi vállalkozások zökkenőmentes generációváltásának támogatása iránt. Hisszük, hogy a bizalmi vagyonkezelés ma a családi vagyontervezés egyik leghatékonyabb eszköze Magyarországon. Ha tanácsadásra vagy szükséges bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy a generáció váltáshoz használt vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban, kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.