„Az ellen nem véd…” – avagy amikor nem működik a bizalmi vagyonkezelés vagyonvédelmi funkciójaA bizalmi vagyonkezelés egyik legfontosabb feladata a vagyonvédelem az esetlege jövőbeni követelésekkel szemben. Önmagában a bizalmi vagyonkezelési szerződés létrehozás viszont nem elegendő a vagyonvédelemhez. Ahhoz, hogy a vagyonkezelés valóban támadhatatlan legyen, az a múltbéli eseményeken és a vagyonkezelés körülményein is múlhat.

A vagyonvédelmi funkciója a bizalmi vagyonkezelésnek akkor a leghatékonyabb, ha

  • nincsenek vagy rövid határ idejű elévülési szabályok vonatkoznak a vagyonkezelésbe adott vagyonnal szemben is érvényesíthető,  a vagyonrendelővel szembeni követelésekre.
  • szigorú feltételei vannak a vagyonrendelő hitelezői által indított pereken hozott bírósági határozatok érvényesítésére a kezelt vagyonnak szemben.

A legjobban egy gyakorlati példán keresztül lehet bemutatni azt, hogy milyen hibák elkövetése miatt lesz egy bizalmi vagyonkezeléssel megtervezett vagyonvédelem nem műkdödik.

Mivel magyar példát még nem ismerünk, ezért egy a közelmúltban napvilágra került ügyön keresztül mutatjuk be, milyen hibákat ne kövessen el a vagyonrendelő és a Vagyonkezelő.

Mdm Zhang vs. La Dolce Vita

Zhang Lan egy kínai étteremlánc tulajdonosa volt, aki néhány éve eladta a cégét egy magántőke alapnak, kb. 300 millió dollárért. A kapott pénz nagyobb részét egy trustban helyezte el, amelynek egy általa vezetett és tulajdonolt cég volt vagyonkezelője. A trustnak a családtagjai voltak a kedvezményezettjei, ő csak vagyonrendelő volt.

A magántőke alap egy idő után úgy érezte, hogy Zhang Lan félrevezette őket, tehát nem valós számokat közölt az étteremlánc teljesítményéről. Ezért beperelték a volt tulajdonost és a pert Kínában megnyerve Hong Kongon keresztül végül Szingapúrban sikerült behajtaniuk a követelésüket a trustban lévő vagyonon.

Zhang Lan szingapúri bankokban nyitott számlát a trustjának és a bankok teljesítették a külföldi bíróság határozatát és befagyasztották a számlákat.

Mi volt a hiba?

A bíróság az alábbi tények miatt döntött úgy, hogy a vagyonkezelésbe adott vagyonon is végrehajtható a magántőkealap követelése:

  • Zhang Lan nem jelentette be a számlák tényleges tulajdonosának a trust kedvezményezettjeit,
  • egyedüli tényleges tulajdonosként Zhang Lan volt bejelentve,
  • a Zhang Lan által megbízott ügyvédi iroda is megerősített a per során, hogy kizárólag az ügyfelük a tényleges tulajdonosa a számláknak,
  • a vagyonkezelés során Zhang Lan is kapott kifizetéseket a kezelt vagyonból, pedig nem volt kedvezményezett,
  • az érintett bankszámlákon csak Zhang Lan volt aláírásra jogosult,
  • és egyedül ő volt a családi vagyonkezelő cég igazgatója, ezért a vagyonkezelő valójában nem a vagyonrendelőtől függetlenül döntött a vagyonkezelési kérdésekben.
Akkor, hogy csináljuk hogy működjön a vagyonvédelem?

Válasszuk szét a szerepeket és ne közvetlen kontrollt tartsunk meg vagyonrendelőként, ha valódi vagyonvédelemre van szükségünk. Akár eseti bizalmi vagyonkezelőre, akár bizalmi vagyonkezelő vállalkozásra bízzuk a vagyonkezelést, a közvetlen befolyás fenntartása a kezelt vagyonon lényegében eleminálja a vagyonvédelmi funkcióit a bizalmi vagyonkezelési szerződésnek. Tehát ha biztos megoldást akarunk, bíznunk kell a kiválasztott vagyonkezelőben.

***

Érdekli a családi vagyontervezés és a bizalmi vagyonkezelési szerződések hatékony megoldásai? Professzionális tanácsadással tudunk a segítségére lenni! Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy más vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban? Kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollegánkkal néhány kattintással.  A bejegyzés tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.