Bankszámla bejelentés: USA Corporation vs. LLC

Az USA adótörvényinek előírásai szerint, a “US Person” által kezelt külföldi bankszámlák adatait évente be kell jelenteni, amennyiben a számlák összesített egyenlege eléri a 10 000 USD-t az év folyamán bármelyik időpontban.

A “US Person” fogalmába beletartoznak a “Corporation” valamint a “Partnership” típusú cégek is. A törvényen a USA-ban tevékenységet végző személyekre is vonatkozik, de a külföldi tagokkal rendelkező LLC-k, amelyek nem végeznek tevékenységet az USA-ban és nem származik onnan bevételük, a jelenlegi értelmezés szerint nem kötelezettek a TD F 90-22 form kitöltésére.

A bejelentési kötelezettség elmulasztását a maximum 500 000 USD pénzbírsággal és maximum 5 év börtönnel “honorálhatják”.

TCH Komment:

Az USA-ban alapított “Corporation” a fenti szabályok miatt is elveszítette a vonzerejét, de lehet, hogy az úgynevezett “offshore” – kizárólag nem az USA-ban és nem USA adóalanyok által működtetett cég –   LLC is használhatatlanná válik adótervezés szempontjából. Bár a rendelkezés ellenőrzése meglehetősen nehézkes egy olyan cég esetén, amelynek nincs az USA-ban adószáma, minden ügyfelünknek ajánljuk, hogy amennyiben még offshore cégként használja az USA-ban bejegyzett részvénytársaságát és rendelkezik a fenti határétéket elérő egyenlegű bankszámlával, alakítsa át LLC-vé, vagy helyezze át a cégét egy offshore területre.