Bankszámla álnéven?Egyes Európai bankokban továbbra is lehet az személyazonosító iratokban lévőtől eltérő néven vezettetni bankszámlát, illetve kizárólag számmal jelölt bankszámlát nyitni.

Az úgynevezett numbered vagy az álnéven (pseudonym) nyitott számlák teljes mértékben legálisak, mivel a bank nem tér el a kötelező ügyfél azonosítási és egyéb minősítési procedúráktól. Tehát a bank teljes mértékben tisztában van azzal, hogy kivel köt szerződést, de az ügyfél személye csak néhány kijelölt bankár által ismert.

Ezeket a számlatípusokat valamivel nehézkesebb használni, mint a hagyományos offshore bankszámlákat. A tranzakciókhoz általában szükség van még egy céges vagy magánszámlára, amelyen keresztül a bank lekönyveli a ki és befizetéseket, átutalásokat. 

A fentiek miatt a számozott vagy álnéven nyitott számlákat elsősorban akkor használják, amikor a magánszemély vagyonát más magánszemély vagy hatóság szeretné zároltatni vagy megszerezni válás, végrehajtás, adótartozás illetve bűncselekményből fakadó tartozás, vagyonelkobzás esetén.

Az említett számlatípusok maximális anonimitást biztosítanak az ügyfeleknek, mivel a számlakivonatokon és a bank belső rendszerében csak a számok vagy az álnevek jelennek meg, ahhoz harmadik fél nem tud hozzáférni.

Mindazonáltal ezek a számlatípusok használata sem ad lehetőséget a bűncselekményből származó vagyon elrejtésére. Kompetens hatóság zároltathatja ezeket a számlákat is ha felmerül az alapos gyanú hogy illegális úton jutottak a rajta lévő pénzhez. Jogerős bírósági ítélet után pedig kompetens bíróság utasíthatja a vagyonelkobzás végrehajtására a bankot. Erre volt már több példa, foglalták le és adták vissza a károsultaknak diktátorok, bűnszervezetek lopott, kizsarolt pénzét. A Yukos per során lefoglalat, svájci számlákon tartott, többszáz millió svájci frank zárolását viszont már felodották, mivel az orosz hatóságok nem tudták bizonyítani, hogy az elítéltek bűnös úton jutottak volna hozzá.

Amennyiben számozott vagy pseudonym számla nyitásával kapcsolatban keresse cégünket.