Ázsiai megoldás: Hong KongHong Kong néhány hónapja kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt kötött Magyarországgal, így a legnépszerűbb „offshore” helyszín egyre több hatékony megoldásokat kínál adótervezése.

A magyarországi ellenőrzött külföldi társaságokra vonakozó szabályok miatt előtérbe kerültek az adótervezés során azok az országok, amelyek társasági adókulcsa alacsony és kötöttek hazánkkal kettős adóztatást elkerülő egyezményt.

Hong Kong nemzetközileg az egyik legnépszerűbb adótervezési helyszín – legnagyobb számban itt alakulnak „offshore” cégek – bár elsősorban kereskedelemi tevékenységekre alapítanak cégeket, Kína közelsége és a territoriális adórendszer miatt. A territoriális adórendszer miatt a nem helyben keletkezett bevétel nem adóköteles, míg a helyi bevételeket 15 – 16,5 % társasági adó vagy 15% személyi jövedelemadó terheli.

Holding struktúrában nem kell adót fizetni az osztalék és az árfolyam nyerség után. A HK LTD külföldről kapott royalty adómentes és a tovább fizetett royalty is mentes a forrásadó alól.

A cégeket könyvelni és beszámolójukat közzétenni valamint auditálni kell. A legnépszerűbb cégforma a részvénytársaság. A cégek alapítási és fenntartási költsége kicsit olcsóbb mint például egy hasonló aktivitású ciprusi cégé. A bankszámla nyitás aránylag időigényes és esetenként kifejezetten körülményes, nehéz.

Hong Kong cégalapítás 

Hong Kong általános információ, cégformák, adózás