Az alacsony adókulcsú államok listájaMagyarországon a pénzügyminisztérium tartja karban az alacsony adókulcsú adókulcsú államok listáját, aminek a társasági adóban alkalmazható adócsökkentő tételek, a törvény szerint elszámlható költségek, az SZJA-ban pedig a külföldi cégtől származó jövedelmek adózásának minősítésében van szerepe. A lista 2003 óta változatlan, a OECD nemrég megjelent riportja után sem történt benne változás, így olyan országok is szerepelnek rajta – Jersey, Guersney, Isle os Man, Seychelles, Mauritius és US Virgin Island – amelyeket az OECD már nem tekint adóparadicsomnak.

Ezekből országokból származó osztalékot 36%-val adóznak a magánszemélyek, egyéb jövedelemként. A cégek nem vonhatják le az adóalapjuból a fenti országokból kapott osztalékot és az ellenőrzött külföldi társaság számláját is csak akkor számolhatja el a cég, ha tudja igazolni, hogy valóban a vállalkozás érdekében merült fel a költség.

A lista:

Andorra, Anguilla, Antigua és Barbuda, Aruba, Bahama-szigetek, Bahrein, Barbados, Belize, Bermuda, Cook-szigetek, Costa Rica, Csatorna-szigetek (Guersney, Jersey), Egyesült Arab Emirátusok, Dominika, Gibraltár, Grenada, Holland Antillák, Hong Kong, Kajmán-szigetek, Libéria, Liechtenstein, Marshall-szigetek, Maldív-szigetek, Man-sziget, Mauritius, Montserrat, Monaco, Nauru, Niue, Nyugat-Szamoa, Panama, Salamon-szigetek, San Marino, St. Kitts és Nevis, St. Lucia, St. Vincent és a Grenadines, Seychelle-szigetek, Tonga, Turks és Caicos, Vanuatu, Virgin-szigetek (brit), Virgin-szigetek (USA)