Az orosz cégek osztalékfizetési korlátozásai


Kategória
Cégalapítás, Hírek

Az orosz kormány az idén március végén megjelent és hatályba lépett rendeletében korlátozta az általa nem-baráti országok befektetőnek történő osztalék fizetést. 

Nem szabad tehát osztalékot fizetniük az orosz cégeknek, amelyek tulajdonosai olyan országban rezidensek amely szerepel az aktuális listán. A hozam kifizetés tilalma vonatkozik a befektetési alapokra és a személyegyesítő társaságok által fizetett részesedésekre is. 

A szabályok szerint az érintett cégek ellen nem lehet végelszámolási vagy felszámolási eljárást indítani, így a megszavazott osztalékot a külföldi tulajdonosok jogi úton sem tudják behajtani. A cégek vezetőit is védi a jogszabály és őket sem lehet jogilag felelősségre vonni a tulajdonosok felé fennálló tartozások ki nem fizetése miatt. 

Nem követelhetik a tulajdonosok a zálogjogaik érvényesítését sem és a osztalékfizetési moratórium előtt elkezdődött végrehajtási eljárásokat pedig felfüggesztették. 

Ezt a kvázi csődvédelmet a vállalkozások megtagadhatják, ha az illetékes hivatalnál lefolytatnak egy eljárást és ennek megfizetik a díját. Ezután az osztalékot kifizethetik a tulajdonosoknak.  

Egy másik kormányhatározat szerint az osztalék és egyéb tartozások megfizetésének szerződésben pénznemétől is eltérhetnek, tehát fizethetik a követeléseket rubelben is. Ehhez egy speciális számlát kell nyitniuk az érintett külföldi tulajdonos nevére valamelyik helyi banknál vagy pénzforgalmi szolgáltatónál. 

Az osztalék kifizetését a speciális, un. C-típusú számláról engedélyeztetni kell az orosz Pénzügyminisztériummal is.  

Ez az eljárás legalább egy hónapig szokott tartani. Sajnálatos módon egyetlen orosz partnerünk sem tudott arról beszámolni, hogy az illetékesek elfogadták volna az osztalékfizetési kérelmet…