Az EU hozzáférést ad az adóhatóságoknak az AML-adatokhoz2018. január 1-én hatályba lépett az új EU-tagállamokra vonatkozó szabályok, amelyek arra kötelezik az adóhatóságokat, hogy hozzáférjenek a pénzmosás elleni jogszabályok alapján gyűjtött adatokhoz.

A nemzeti adóhatóságok közvetlenül hozzáférhetnek a bejegyzett cégek, a bizalmi vagyonkezelési szerződések (trustok) és más jogalanyok tényleges tulajdonosainak adatiahoz, valamint a társaságok ügyfél-átvilágítási nyilvántartásához. Ha még nem tették meg, a tagállamoknak át kell ültetniük az EU negyedik pénzmosás elleni irányelvét a nemzeti jogba.

A 2016. december 6-i 2016/225 / EU tanácsi irányelv módosította az igazgatási együttműködésről szóló irányelvet (2011/16 / EU irányelv) úgy, hogy az egyes EU-tagállamokban a pénzmosás elleni feladatokkal rendelkező hatóságoknak bizonyos információkat.

Pierre Moscovici, a Gazdasági és Pénzügyek, Adózás és Vámügyekért felelős biztos elmondta: „Az adóhatóságoknak fontos információkat kell adniuk a vállalatok vagy a bizalom mögött álló egyénekről, amelyek nélkülözhetetlenek az adóelkerülők azonosítására és leépítésére Ennek érdekében az adóhatóságok most hozzáférhetnek a pénzmosás elleni adatokhoz. „