Az életbiztosítások szerepe a bizalmi vagyonkezelésbenA családi vagyon bizalmi vagyonkezelése során előfordulhat, hogy a kezelt vagyonban nincs az esedékes vagy rendkívüli kifizetésekre elegendő, mozdítható pénz vagy értékpapír. Az ilyen és ehhez hasonló helyzetek kezelésére lehet az egyik megoldás a speciális életbiztosítási szerződések használata.
Milyen helyzetekben jelentenek megoldást a speciális életbiztosítások?

A családok által létrehozott bizalmi vagyonkezelési szerződések sokszor lényegesen nagyobb értékben tartalmaznak:  ingatlanokat és saját vállalkozások részesedéseit, mint bankbetéteket vagy befektetési céllal vásárolt értékpapírokat. Ezért a családi vagyonkezelők sokszor szembesülnek azzal a helyzettel hogy a kezelt vagyonban nincs elegendő szabad pénzeszköz egy, a kezelt vagyon értékéhez képest jelentős kötelezettség kifizetésére.

Előfordulhat, hogy egyszerre nagyobb összeget kell kifizetni a kezelt vagyonból, pld.

  • a kedvezményezettek ezt kérik,
  • ha az adó vagy illeték fizetés esedékes, de még nem folyt be a bevétel.

Az ilyen esetekben jól alkalmazhatóak azok a speciális életbiztosítások, amelyek fedezetére hitel vehető fel vagy módosítható a befizetett összeg.

Mit érdemes tudni róla?

Ez az életbiztosítás típus, jellemzően egyszeri, a biztosítási összeg 25-30%-t elérő befizetéssel köthető meg. A biztosítók általában az alacsony kockázatú befektetéseknek megfelelő hozamot garantálnak a befektetett összegre. DE! A költségek miatt a szerződés első 6-8 éve előtt nem lehet veszteség nélkül kiszállni belőle az ügyfél.

Nagyobb összegű biztosítások prémiumának befizetésére bankok is nyújtanak hitelt. Ez utóbbi esteben, a bankhitel fedezet a bizosításba befizetett összeg, a hozama, illetve a biztosított halálakor kifzetett összeg lesz.

Például:

ha 50 éves vagyok és egy 20 millió EUR értékű biztosítást akarok kötni, valószínűleg a biztosító 5 millió EUR prémium befizetésével tudja megkötni a szerződést. A bank ebből az 5 millió EUR-ból meg tud finanszírozni  3,5 – 4 millió EUR-t. Így 1 – 1,5 millió EUR befizetésével egy jelentős összegű biztosításhoz jut az ügyfél, amely a halála esetén aránylag alacsony költség mellett jelentős összeggel segíti a kezelt vagyonon keresztül a kedvezményezetteket.

***

Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Elkötelezettek vagyumk a családi vállalkozások zökkenőmentes generációváltásának támogatása iránt. Hisszük, hogy a bizalmi vagyonkezelés ma a családi vagyontervezés egyik leghatékonyabb eszköze Magyarországon. Ha tanácsadásra vagy szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy a generáció váltáshoz használt vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban, kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással!