Az Egyesült Arab Emírségek állampolgárságot ajánlana külföldieknek2021. január 30-án az Egyesült Arab Emírségek kormánya bejelentette, hogy állampolgárságot ajánl fel külföldiek egyes kiválasztott csoportjának. A javasolt változtatások lehetővé teszik az Egyesült Arab Emírségek számára, hogy állampolgárságot biztosítsanak a kiválasztott befektető(k)nek és szakembereknek, köztük tudósoknak, orvosoknak, mérnököknek, művészeknek, szerzőknek és családtagjaiknak.

A kezdeményezés a tehetségek és a befektetések bevonzását célozza, az Egyesült Arab Emírségek kabinete, a helyi bíróságok és a végrehajtó tanácsok, az egyes kategóriákra meghatározott kritériumok alapján javasolnak állampolgárságra jogosult/jelölt személyeket.

A törvény lehetővé teszi az Egyesült Arab Emírségek útlevelével rendelkezők számára, hogy meglévő állampolgárságukat is megőrizzék.

Az Egyesült Arab Emírségek WAM állami hírügynökségének nyilatkozata szerint az állampolgárság megszerzésének feltételei a következők:

  • A befektető(k)nek ingatlanokkal kell rendelkezniük az Egyesült Arab Emírségekben;
  • Egy vagy több szabadalmat kell beszerezniük, amelyeket az Egyesült Arab Emírségek Gazdasági Minisztériuma vagy bármely más neves nemzetközi testület jóváhagyott, a Gazdasági Minisztérium ajánlólevele mellett;
  • A tudósoknak aktív kutatói státusszal kell rendelkezniük egy egyetemen, kutatóközpontban vagy a magánszektorban, és legalább 10 éves gyakorlati tapasztalattal kell rendelkezniük ugyanazon a szakterületen;
  • Kreatív tehetséggel rendelkező személyeknek, például értelmiséginek és művészeknek úttörőknek kell lenniük a kultúra és a művészet területén, valamint egy vagy több nemzetközi díjjal is kell rendelkezniük. A kapcsolódó kormányzati szervezetek ajánlólevele is kötelező.

„Az új irányelvek célja olyan tehetségek bevonzása, akik hozzájárulnak a fejlesztésekkel kapcsolatos célkitűzéseinkhez” – mondta Mohammed Bin Rashid Al Maktoum sejk miniszterelnök.