Az amerikai törvényhozók közös törvényjavaslatok benyújtásával fognak össze a kleptokrácia elleni harcban 

Amerikai törvényhozók egy csoportja három kétpárti törvényjavaslatot kíván előterjeszteni, amelyek célja a kleptokrácia és a korrupció megfékezése világszerte. Javaslataik a korrupt személyek szankcionálására vonatkozó hatályos törvények hiányosságait zárnák be, valamint foglalkoznak a befektetői vízumprogramokkal kapcsolatos visszaélésekkel, és lehetővé teszik a vízumtilalmat a korrupt személyekkel szemben.

A Tom Malinowski, John Curtis, Bill Keating és Brian Fitzpatrick képviselőkből álló kétpárti koalíció „Kongresszusi frakcióülés a külföldi korrupció és kleptokrácia ellen” elnevezésű ülése után a törvényjavaslatokat várhatóan június folyamán terjeszti be a képviselőház elé.

Az egyik javaslat, amely a Justice for Victims of Kleptocracy Act nevet viseli (ezt nagyjából annyit tesz: „a kleptokrácia áldozatainak igazságot szolgáltató törvény”), amely előírja,

hogy az igazságügyi minisztérium tegye nyilvánosan hozzáférhetővé a „kleptokrata rendszerek” polgáraitól ellopott és az amerikai hatóságok által visszaszerzett pénzösszegeket.

Malinowski képviselő azt állította, hogy a törvényjavaslat nyomást gyakorol az olyan tekintélyelvű kormányokra, mint például Oroszország, Irán és Venezuela, azáltal, hogy az információkat egy weboldalon hozzáférhetővé teszi, és egyben szolidaritási üzenetet küld az ilyen országok polgárainak.

„Bár az Egyesült Államok nem tudja visszaadni ezeket a pénzeszközöket olyan kormányoknak, amelyek, vagy amelyektől egyszerűen újra ellopnák, világossá teheti, hogy kitől lopták el ezeket a pénzeszközöket és azok összegét” – mondta Malinowski egy májusi nyilatkozatában.

Egy másik törvényjavaslat, az ún. „Arany vízum elszámoltathatósági törvény” egy globális vízummegtagadási adatbázis létrehozását javasolja. A platform tartalmazná azon külföldi, korrupcióval éritett személyek és bűnözők nyilvántartását, akik megpróbáltak vízumot vásárolni befektetésekért cserébe, hogy szabadon és titokban mozoghassanak a kontinenseken, különösen az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban.

Az adatbázis lehetővé tenné a bűnüldöző szervek számára, hogy lássák, mely személyek nem kaptak más országban befektetői vízumot, amelyet gyakran bűncselekményből és korrupcióból származó bevételekkel vásároltak. Azok a külföldi államok, amelyek a befektetői vízumprogramjukkal kapcsolatos nyilvántartásokat rendelkezésre bocsátják, hozzáférést kapnak az adatbázishoz.

A harmadik törvényjavaslat engedélyezi a vízumtilalmat azon külföldi személyek számára, akik az állami hatalommal visszaélve magánszemélyek ellen elkövetett korrupciós cselekményekben vesznek, vagy vettek részt,

széles körű felhatalmazást adva a bűnüldöző hatóságoknak arra, hogy megtiltsák e külföldi személyek beutazását az Egyesült Államokba, ha ilyen cselekményekkel összefüggő gyanú áll fenn velük szemben.

A külföldi országokban folyó korrupció elszámoltathatóságáról szóló törvény felhatalmazza az elnököt arra is, hogy szankciókat szabjon ki az olyan személyekre, akik „az Egyesült Államok elleni nyilvános tevékenységet” folytatnak, például zsarolást és megvesztegetést, és így e személyek nem kaphatnának semmilyen okmányt az amerikai területre való beutazáshoz.