Az Alkotmánybíróság ránéz a kamarai hozzájárulásra


Kategória
Adótervezés, Hírek

Az Alkotmánybíróság áttekinti a kamarai hozzájárulás ügyét – írja a Magyar Nemzet hétfői számában.

A lap írása szerint a bírói testülethez ugyanis alkotmányjogi panaszt nyújtott be egy kft., és azt kérte, az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal semmisítse meg a gazdasági kamarákról szóló törvénynek az évi ötezer forintos összeget elkérő paragrafusát.

Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a testület legutóbb április végén tárgyalta az ügyet, de döntés akkor nem született. Az Alkotmánybíróság hamarosan újra napirendjére tűzheti a kamarai hozzájárulás kérdését – közölte. Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkárának tájékoztatása alapján a Magyar Nemzet beszámol arról, hogy a múlt esztendőre szóló kamarai hozzájárulást 540 ezren rótták le, az ideit nagyjából 430 ezren fizethették be.
A kamara főtitkárának tájékoztatása szerint a helyi köztestületek jelenleg saját adatbázisukat vetik egybe a cégnyilvántartással és az egyéni vállalkozókat felsoroló regiszterrel. Ha kiderült, hogy valamelyik működő vállalkozás nem fizette be a hozzájárulás összegét, a kamara az adóhivatalhoz fordul, kérve, hogy a hatóság hajtsa be az ötezer forintot – írja a Magyar Nemzet.