Ausztria és Svájc továbbra is kiáll a banktitok védelme mellettAz osztrák parlament nem szavazta meg a szigorú banktitok szabályozás lazítására vonatkozó javaslatot, a svájci Igazságügyi Minisztérium pedig megakadályozta a UBS-től kért adatok átadását az USA számára.

Az osztrák kormányzó pártok nem tudtak kétharmados többséget biztosítani a lazább banktitok szabályokhoz. Jelenleg csak akkor ad ki adatokat Ausztria egy nem-rezidens  magánszemély bankszámlájáról, ha bűnügyben nyomoznak utána és bírósági határozat született az adatkiadásról. Emiatt került az ország az OECD Progress Report „Egyéb pánzügyi központok” kategóriájába az adóparadicsomok között. Ha viszont enged az EU és az OECD nyomásának és aláírja az elvárt számú adózási információk cseréjéről szóló egyezményt, akkor jelentősen felhígulhatnak a banktitok szabályok.

Szeptemberig Svájcnak meglesz a 12 aláírt adóegyezménye (TIEA), de a ratifikálásukhoz parlamenti jóváhagyás szükséges.

TCH Komment

Az Ausztriai és Svájci banktitok szabályok lazulása elsősorban azokat a magyar magánszemélyeket érintheti kellemetlenül, akik aktív bankszámlával rendelkeznek ezekben az országokban. Ha Magyarországnak is lesz ilyen egyezményük a kér érintett országgal, akkor a magánszemélynek érdemes rövid idő alatt megszűntetni a számláikat és biztonságosabb jogi hátteret  – pl. magánalapítványt – biztosítani a külföldi megtakarításuknak.

 Az osztrák bankárok egyik kedvenc válasza arra a kérdésre, hogy meddig lesz igazi banktitok Ausztriában eddig az volt, hogy előbb lesz újra schilling az euró helyett, minthogy a banktitok lazulna. Meglátjuk.