Adóváltozások 2016 | Személyi jövedelemadó2016

A legfontosabb változás, hogy az SZJA kulcsa 15 százalékra csökken. Az adókulcsot csak 2016 évi jövedelemre lehet alkalmazni. A 2016-ban jóváírt kamatkövetelés esetében a 2016-ot megelőző időszakra járó kamat után még 16 százalékos adókulcsot kell alkalmazni.

Családi adókedvezmények

  • a családi adókedvezmény összege két eltartott esetén, adóban kifejezve 12 500 forintra nő
  • az adókulcs csökkenése miatt változik a családi adókedvezmény miatt az adóalapból levonható összegek is:

egy eltartott esetén 66 670 forint, két eltartott esetén  83 330 forint, három vagy több eltartott esetén 220 000 forint lesz eltartottanként.

  • a kétgyermekesek kedvezménye 2017-ben 100 000 forint, 2018-ban 116 670 forint, 2019-ben 133 330 forint lesz eltartottanként
  • a családi adókedvezmények igénybevételéhez adóazonosító jellel kell rendelkezni az eltartottaknak is. Az adóazonosító jelet 2016. július 1.-ig minden 25 év alatti magyar lakcímű személyek létrehozza a NAV és 2016. november 30-ig el is juttatja az érintettnek. A 2016 évről beadandó SZJA bevallásban és a 2017 évre vonatkozó adóelőleg nyilatkozatokban már fel kell tüntetni az eltartottak adóazonosítóit.
  • az első házasok adókedvezménye jogosultsági hónaponként 33 335 forintra növekszik, az adókulcs csökkenése miatt, de az adóban kifejezett összeg változatlanul 5000 forint.

Bevallási nyilatkozat és adóbevallási tervezet

  • a magánszemélye először a 2015 évi adóköteles bevételeivel kapcsolatban tehet un. bevallási nyilatkozatot munkáltatójának vagy az adóhatóságnak, amely a bevallást helyettesíti.
  • a nyilatkozatot az a munkavállaló teheti meg, aki az adóévben csak munkáltatótól szerzett jövedelmet, a 10 százalék költséghányad kivételével nem számolt el költséget, nem érvényesít adó vagy adóalap kedvezményeket és a 1 százalékos felajánlás kivételével nem rendelkezik a befizetett adójáról. Nem tehet nyilatkozatot az a magánszemély, aki munkáltatótól kamat, árfolyamnyereség, osztalék jövedelmet szerzett, illetve akinek az ingatlan bérbeadásból származó jövedelme meghaladja az 1 millió forintot.
  • a bevallási nyilatkozatot az adóévet követő január 31-ig kell leadni – akár elektronikusan is lehet – és nem lehet visszavonni. A határidő elmulasztása jogvesztő, tehát nem lehet kimenteni a késedelmet. Több munkaáltató esetén a munkavállaló választhatja ki, melyiknél adja le a nyilatkozatot. A munkaáltatók a januári járulék (08-as) bevalláson szolgáltatnak adatot a NAV-nak a náluk leadott bevallási nyilatkozatokról.ű
  • először a 2016 évi jövedelmekről fog a NAV úgynevezett bevallás tervezetet készíteni a magánszemélyeknek (kérelem nélkül is). A bevallás tervezetben a NAV rendelkezésére álló adatok fognak szerepelni és az ügyfélkapun keresztül kaphatja meg az adóalany, tehát ha nincs ügyfélkapuja, nem fog kapni bevallás tervezetet sem. Ha ezzel az adózó nem ért egyet, akkor módosíthatja az adatokat és május 20-ig elektronikusan beadhatja a tervezetet. Ha nem fogadja el vagy határidőt mulaszt az adózó, akkor a hagyományos 53-as bevallást kell beadnia, papíralapon vagy elektronikus úton.

Egyéb módosítások

A SZJA törvény több pontja változott meg 2015-ben a adósságrendezési eljárások, a fogyasztóikölcsön-szerződések forintosítása, illetve a magáncsőd bevezetése miatt. Új szabály, hogy az online kaszinójátékból származó jövedelem csak akkor számít adókötelesnek, ha külföldi jackpot rendszerből származik.