Adótervezés Ír céggelÍrországban mindössze 12,5% százalék a társasági adó kulcsa az aktív forrású jövedelmekre. Nem csak az alacsony adókulcs, de a viszonylag barátságos szabályozói környezet és az 56 országgal kötött kettős adóztatás elkerüléséről kötött egyezménye miatt is hatékonyan használható adótervezésre az Írországban bejegyzett vállalkozás.

Az ír cégek egyik leggyakoribb felhasználási területe a ügynöki tevékenység. Az ír cég ügynökként vesz részt egy kereskedelmi ügyletben, az EU-n kívüli partner nevében beszedi az EU-n belüli partnerektől a áru vagy szolgáltatás ellenértékét, majd 95-99 százalékát továbbítja forrásadó levonása nélkül az EU-n kívüli, alacsony adókulcsú országban bejegyzett partnerének.

Holding megoldásként elsősorban akkor célszerű egy ír céget használni, ha osztalékot nem kap a vállalkozás, hanem árfolyamnyereséget realizál a leányvállalatok eladásán. Az árfolyamnyereség adómentes, ha a részesedés mértéke eléri az 5 százalékot és az elidegenítést megelőző 24 hónapban legalább 12 hónapig az ír holding volt a részesedések tulajdonosa. Bizonyos körülmények között az osztalék adómentessége is megoldható, de az általános adókulcs az osztalékhoz hasonló passzív jövedelmekre 25% százalék.

Az EU-ban Holland és Magyarország mellett Írország is a szellemi termékek hasznosításának egyik központja. Több multinacionális cég használ az ügynök céghez hasonló megoldást, de két ír céggel összeállítva. Ez a struktúra egy aktív és rezidens ír cégből és nem-rezidens ír cégből (ami a szellemi termék jogait tartja) épül fel, amelyben a nem-rezidens tényleges üzletvezetése valamelyik adóparadicsomban – általában Bermuda vagy Kajmán-szigetek történik, így nem alanya az ír adóknak sem. Az aktív cégnek ladja használatba a nem-rezidens holding a szellemi termékeket és az aktív cég a bevétele 95-99 százalékát továbbítja jogdíjként a Bermudán vagy Kajmánon adóalany ír szellemi termék holdingnak, aki adómentesen működik.

Ez a megoldás akkor alkalmazható kockázat mentesen, ha a cégek közötti transzferárakat úgy határozzák meg, hogy azt az illetékes adóhatóságok elfogadják. A Google-nak a transzferárak elfogadtatása 3 évébe került az USA-ban, de azóta dollárban is milliárdokat takarít meg ezzel a konstrukcióval. Nem véletlen hogy a Facebook is hasonló struktúra felállításán dolgozik.