Adótervezés angol céggelA bizonyos feltételekkel adómentesen működtethető UK LLP mellett, az angol részvénytársasággal (UK LTD) is lehet adómegtakarítást elérni, ha kihasználjuk a „kettős rezindesi” (dual residency) státusz előnyeit.

A kettős rezidensség valójában azt jelenti egy Angliában bejegyzett cég esetén, hogy az üzletvezetés helye nem Angliában van, hanem egy olyan országban, amelynek van adórezidensség kérdését megfelelően szabályozó kettős adóztatást elkerülő egyezménye. A kettős rezidensi státuszt adótervezés szempontjából megfelelően szabályozó egyezménye van az Egyesült Királyságnak Ciprussal, Barbadosszal, Németországgal, Ausztráliával, Ausztriával, Izraellel, Mauritiusszal, Hollandiával, Franciaországgal, Luxembourggal, Dél-Afrikával, Új-Zélanddal, Portugáliával és Svájccal. Illetve Magyarországgal is.

Ez a különleges adózási státusz nem vonatkozik az angliai forrású bevételekre – azok az angol szabályok szerint adóztatandóak – és akkor lehet igazán kihasználni, ha az adott bevétel típusra a üzletvezetés helyszínéül választott országban kedvezőbbek az adókulcsok, mint az Egyesült Királyságban.

A felsorolt országok közül az egyik legkedvezőbb adórendszere Ciprusnak van. Ahhoz hogy egy külföldi céget adórezidensnek tekintsen a helyi adóhatóság a következő feltételeknek kell megfelelni:

  • az igazgatók többsége Cipruson rendelkezik állandó lakhellyel
  • a igazgatótanácsi üléseket Cipruson tartják
  • a vállalkozás működési szabályzatai Cipruson készülnek el
  • a vállalkozás napi működését Ciprusról irányítják
  • a bankszámlákat a ciprusi igazgatók felügyelik (és az a legjobb ha a számlákat Cipruson is vezetik)

Ha minden feltételnek megfelel a vállalkozás, akkor a Ciprusi adószabályok szerint adóznak a nem Egyesült Királyságból származó bevételei. Így a 10%-os általános adókulcs vonatkozik rá.

Cégalapítás az Egyesült Királyságban.