Adóbevallás LiechtensteinbőlA Liechtenstein-i kormány közleménye szerint az ország követni fogja az OECD az adózási információk megosztásra vonatkozó sztenderdjeit és kész kétoldalú egyezményeket kötni az egyes államokkal.

A nagyhercegségnek jelenleg is van ilyen témájú egyezménye az Egyesült Államokkal és „anti-fraud” egyezménye az Európai Unióval. A közleményben nem esik szó a banktitokról, mint megosztható információról.

TCH Komment: 

Az OECD Model Tax Convention szerint az adózási információ három módon osztható meg az illetékes adóhivatallal: kérésre, automatikusan vagy  spontán. Az automatikus átadásra a nagy mennyiségű, azonos típusú adatok felelnek meg, sztenderdizált formában. Hazánknak jelenleg nincs olyan egyezménye, amely alapján bármely magyar adóhatóság automatikusan kapna adatokat magyar adóalanyokról, illetve az ő általuk  végrehajtott tranzakciókról Liechtensteinből.

Véleményem szerint a kétoldalú egyezmények valószínűleg nem fogják érdemben csökkenteni a Liechtensteini bankok használhatóságát, offshore vagy onshore cégek, magánalapítványok használatával a továbbiakban is hatékonyan fektethetik majd be a vagyonukat a magyar adóalanyok is, de a magánszemélyként nyitott számlákat nem lesz érdemes fenntartani.