Adóalap növelő tagi kölcsönA társaság magánszemély tagjai által nyújtott kölcsönök és pót-befizetések éves átlagos növekményének 50 százalékával emelni kell az társasági-adó alapot 2013-ban, ha a vállalkozás a Jövedelem- (nyereség)-minimum szerint állapítja meg adókötelezettségét.

Mivel a társasági-adó törvény szövege szerint a magánszemély tagokkal szemben fennálló kötelezettség (kivétel a szállítói tartozás és az osztalék) meghatározott részével kell emelni a minimum-adóalapot, nem csak a tagi kölcsönök, hanem a pót-befizetések tárgyévi növekményével is emelni kell az adóalapot. Az új szabály eléggé egyszerű és ezért diszkriminatív is, de nem kezelhetetlen.

Lehetséges megoldások
  1. Alapítunk egy vagyonkezelő céget, amely a tagi kölcsönöket nyújthat, anélkül, hogy a leánycégeinek alkalmaznia kellene a fenti szabályt a társasági adókötelezettség megállapításánál.

  2. Nem tagi kölcsönt nyújt, hanem tőkét emel vagy tőketartalékba fizet be a tag, ha pénzre van szüksége a vállalkozásnak. Hátrány ennek a megoldásnak, hogy a tőkét vagy tőketartalékot lényegesebb nehezebb mozgatni, csökkenteni ha túl magas, mint a kölcsön kapott pénzeszközöket.

  3. Vállaljuk a részletesebb társasági adó bevallást, ami, ahogy a gyakorlat mutatja, egyáltalán nem jelent magasabb adó-ellenőrzési kockázatot a legtöbb vállalkozás számára.