A vagyonrendelő kontroll fenntartásának (reserved power) hátrányaiA bizalmi vagyonkezelés szerződés tervezése során a vagyonrendelők sokszor széles körű jogokat szeretnének megtartani magunknak. A vagyonrendelő széles körű jogai hátrányos lehet a bizalmi vagyonkezelés végrehajtása során a kedvezményezettekre nézve. Illetve lényegesen gyengítheti vagy akár alkalmazhatatlanná teheti a bizalmi vagyonkezelési szerződés vagyonvédelmi funkcióit.

A hatályos magyarországi jogszabályok szerint a bizalmi vagyonkezelőt nem utasíthatja a vagyonrendelő vagy az általa kijelölt személy a vagyonkezelési szerződés végrehajtása során.

Ez a kötelező érvényű rendelkezés sok esetben nehezen elfogadható a vagyonrendelők számára.

Ezért olyan szabályokat próbálnak a szerződésbe ”csempészni” amelyekkel a vagyon feletti kontrolljuk fenntartható.

A vagyonrendelőnek fenntartott jogok viszont több országban – és tapasztalataink szerint itthon is – jelentősen gyengítik a bizalmi vagyonkezelés vagyonvédelmi képességét.

Több országban elfordulhat az; hogy amennyiben a vagyonrendelőnek vagy pld. a vagyonfelügyelőnek széles jogkört hagy meg a szerződés; akkor a hitelező nagy eséllyel sikeresen kérheti a bíróságot a szerződés érvénytelenítésére. Ilyen esetben a hitelezői igény kifizetésének sincs további akadálya.

Itthon ilyen okból történő érvénytelenítésről még nem jelent meg publikus információ és – véleményem szerint – egy magyar bíróság nem is döntene egyértelmen a hitelező javára egy ilyen ügyben; ha a szerződés a követelés végrehajthatóvá válása előtt keletkezett.

Külföldön a legelterjettebbnek nevezhető trust típus a visszvonhatatlan diszkrécionális trust, amely valóban alkalmas arra, hogy a kezelt vagyont ne lehessen a vagyonrendelő kontrollja alatt lévőnek tekinteni.

A diszkrécionális trust viszont lényegesen kevesebb jogot hagy a vagyonrendelő kezében, ami a magyar vagyonrendelőket sokszor megijeszti. Ennek ellenére mi minden vagyonrendelőnek ezt a trust típust ajánljuk első sorban, mert ez a típus ki fogja állni az idők próbáját és a bizalmi vagyonkezelést általában évtizedekre tervezve hozzák létre ügyfeleink.

***

Amennyiben a témában többet is szeretne megtudni, vagy érdekli a bizalmi vagyonkezelés, professzionális módon tudunk a segítségére lenni. Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy a generáció váltáshoz használt vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban? Kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.