A titokzatos bizalmi ember Elon Musk Family Office-a mögöttAmikor Elon Musk április elején bejelentette a Twitter felvásárlására tett meglepetésszerű ajánlatát, mellékesen közölte, hogy a közösségi oldal képviselői bármilyen kérdéssel nyugodtan keressék az őt, az ügylet során segítő Family Office-t. 

A nyilvánosság nagyon keveset tud arról az austini székhelyű Family Office-ról, amely Musk, a világ leggazdagabb embere, a Tesla Inc. elektromos autógyártó és a SpaceX űrkutatási vállalat vezérigazgatója vagyonát kezeli. 

A Family Office neve Excession1, az ember mögötte, aki segített felépíteni, Jared Birchall, a Morgan Stanley egykori bankára. Jared Birchall különböző nyilvántartások és jogi dokumentációk tanúsága szerint évek óta tanácsot ad Musknak a Wall Street és az üzleti kérdések viszonylatában. 

Birchall mindemellett:

  • Musk agyi tevékenységeket kiváltó és segítő chipekkel foglalkozó Neuralink nevű cégének vezérigazgatója,
  • Musk alagútépítő cégének, a Boring Company-nak az vezetője és
  • a milliárdos filantróp magánalapítványának is igazgatósági tagja. 

Raphael Amit, a Wharton School menedzsmentprofesszora szerint Birchall többféle szerepe szokatlan egy Family Office vezetőjétől, és jól mutatja Musk belé vetett bizalmát. 

Ha egyszer kinevezel valakit a Family Office vezetésére, az azt jelenti, hogy megbízol benne. Elon pedig úgy állította össze az Excession struktúráját, hogy Birchallnak maximális kontrollt biztosítson”.

Az 1974-ben született Birchallt Musk 2016-ban csábította el a Morgan Stanley-től, hogy a Family Office-ban dolgozzon. A texasi cégnyilvántartásban Birchall még 2021-ben is az Excession vezetőjeként szerepel. 

MORGAN STANLEY MINT „LEGJOBB PÉNZFORRÁS 

A Musk Twitter 44 milliárd dollárért történő megvásárlásáról szóló megállapodása, a világ egyik legbefolyásosabb nyilvános fórumának egyik meghatározó pillanata. Musk ajánlata 21 milliárd dolláros személyes kötelezettségvállalást tartalmaz készpénzben és 12,5 milliárd dollárnyi, a Tesla-részvényei ellenében nyújtott letéti kölcsönt. 

A Morgan Stanley vezette Musk ajánlatához kapcsolódó finanszírozási tárgyalásokat, és ugyanez a cég volt Musk tanácsadója végig a sikeres üzlet során. Ez lehet egyúttal a Birchall-on keresztül felépített többéves kapcsolat eddigi csúcspontja. 

Ennek a sikernek előzménye is volt:

Musk 2018 augusztusában arról tweetelt, hogy a Goldman Sachs és a Silver Lake fogja irányítani a Tesla átvételére irányuló, végül kudarcba fulladt erőfeszítéseit. Egy nappal ezután Birchall üzenetet küldött Musknak, amiben inkább a Morgan Stanley szolgálatait ajánlotta figyelmébe az ügylethez. 

„A Morgan Stanley volt a legjobb forrásunk magánoldalon, messze a legjobbak. Ők biztosították a legnagyobb (350 millió dolláros) összeget az összes lehetőség közül, és minden alkalommal, amikor abba az irányba fejtettünk ki nyomást, hogy nagyobb hitelkeretet vagy alacsonyabb kamatlábat érjünk el, mindig eleget tettek a kérésünknek”

– nyilatkozta Musk egy korábbi perben a perről nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint, amely per éppen a Tesla magánvagyonba vétele kapcsán folyt.

A LinkedIn-profilja szerint Birchall a Brigham Young Egyetemen végzett, ezt követően 1999-ben pénzügyi elemzőként kezdte meg pályafutását a New York-i Goldman Sachs Group Inc-nél. Ezután a Los Angeles-i Merrill Lynchhez csatlakozott, ahol körülbelül egy évtizedig foglalkozott vagyonkezeléssel.

A Merrill Lynch 2010-ben elbocsátotta Birchallt „a vezetőség bizalmának elvesztését eredményező magatartás” miatt, mivel „egy belső levelezést megküldött egy ügyfélnek a vezetőség jóváhagyása nélkül”.

Kevesebb mint egy hónappal később Birchall a Morgan Stanley-nél kezdett dolgozni, mint vagyonkezelő. 

A Morgan Stanley szóvivője elmondta: igen jó véleménnyel voltak róla, amikor a banknál dolgozott, és kedvező feltételek mellett távozott a cégtől.

„TÖBB MINT TESTŐR” 

A Family Office-ok számára nincs olyan kötelező előírás, amely szerint nyilvánosságra kellene hozniuk vagyonukat vagy a vezetésükre vonatkozó adatokat. Az Excession vagyoni részesedéseit, vagyonának értékét és alkalmazottainak számát sokáig nem is lehetett megtudni. 

Az azonban kiderült már korábban is, hogy Birchall szerepe túlmutatott a pénzügyeken. 

rósági dokumentumok szerint 2018-ban Birchall felbérelt egy magánnyomozót, hogy nyomozzon egy brit búvár után. A brit búvár  nyilvánosan bírálta Musk ötletét, miszerint a SpaceX mini-tengeralattjárójával mentsék ki a thaiföldi barlangban rekedt ifjúsági focicsapatot. 

Amikor Musk a Twitteren adott válaszában „pedofil fickónak” nevezte a búvárt, a búvár rágalmazásért beperelte őt. Az ezt követő perben kiderült:

Birchall James Brickhouse álnéven felbérelt egy magánnyomozót, hogy terhelő információkat szerezzen be a brit búvárral kapcsolatban. Birchall a bírósági vallomásában azt mondta, hogy „ösztönösen meg akarta védeni Muskot„. 

A pert Musk megnyerte. 

A már idézett Raphael Amit szerint:

„A lojalitás eszméje, különösen a Family Office-ok esetében, mélységesen fontos, mert szemtanúja vagy a családok legintimebb és legprivátabb ügyeinek”

Musk a rágalmazási per során a Los Angeles-i szövetségi bíróságon elmondta, hogy az Excession 2019-ben „lényegében két emberrel” dolgozott.  

A második személy a mai napig nem ismert.