A KOCKERD kérdőív és a fokozott adóhatósági felügyelet


Kategória
Könyvelés

Második éve helyezheti a cégeket fokozott felügyelet alá az adóhatóság, amely gyakorlatban szinte csak a bevallások gyakoribb beadását és néha az adószakértői, adótanácsadói ellenjegyzés kötelezővé tételét jelenti.

Az eljárás az új cégeket, tapasztalataink szerint főleg külföldi vezetővel rendelkezőket – néha az átalakulással létrejötteket is – és a legalább 50 százalékot elérő tulajdonos váltáson keresztülment vállalkozásokat érinti. Az adóhatóság először kiküldi a kiválasztott adóalanynak a KOCKERD kérdőívet, amelyben részletesen tájékoztatni kell őket a

a cég tevékenységéről

a cég vevőről, szállítóiról

a cég székhelyének és telephelyeinek méretéről, elhelyezkedéséről

a cég pénzügyi forrásairól, etc.

A kérdőív visszaküldése után az adóhatóság elemzi az adatokat és dönt a felügyelet elrendeléséről vagy az eljárás megszüntetéséről. Az elrendelés indokai érdekesek és pontatlanok is lehetnek, ezért ha nem értünk egyet velük, mindenképpen érdemes fellebbezést benyújtani. Több alkalommal előfordult már, hogy az adóhatóság tévesen értelmezett különböző tulajdon viszonyokat az vállalkozásokban, de az is hogy egyszerűen rossz, nem aktuális cégadatokkal dolgoztak. A fokozott felügyelet elrendelése általában egy évre szól és több esetben eléggé értelmetlennek tűnik: köteleztek már havi bevallásra egyébként is havi bevalló vagy export szolgáltatások miatt folyamatosan ÁFA visszaigénylő cégeket is.

A KOCKERD kérdőív kitöltését és a határidőket komolyan kell venni. Ha nem érkezik vissza a kérdőív időben, a NAV bírsággal honorálja a mulasztást, majd ha az új határidő is teljesítés nélkül telik el, törlik a cég adószámát, majd kezdeményezik a cégbíróságon a vállalkozás törlését is, ami a kényszer-végelszámolást jelenti.