A kezelt vagyon könyvelését vezethetjük euróban vagy dollárban?A kezelt vagyon könyvelését általában forintban vezetjük, de sok esetben érdemes elgondolkodni azon, hogy összességében jobb megoldás-e más devizát választani. Érdemes lehet abban a devizában vezetni a könyvelést, amelyben a legtöbb befektetésünk van vagy amelyben a hosszú távú céljainkat tervezzük.

A könyvelésben használt deviza választásának a kérdése részünkről akkor is felmerül, amikor a kezelt vagyon elemei eltérő devizában vannak értékelve, illetve akkor is, ha a vagyonrendelő hosszú időszakra, több évtizedre hozza létre a vagyonkezelési szerződést. A kezelt vagyon könyvelését a vagyonkezelőnek kell vezetnie, de persze erre megbízást adhat külsős könyvelőnek is.

Befektetések eltérő devizában és átértékelési kötelezettségek

Az eltérő devizájú befektetéseknél érdemes lehet azt a devizát választani a könyvelési nyilvántartások vezetésére, amelyben a legnagyobb kitettsége van a kezelt vagyonnak. Az un. eltérő devizás tételeket a magyar könyvelésben át kell értékelni az alapdevizára. pld. az EUR tételeket HUF-ra. Ilyenkor árfolyam különbözetet is el kell számolni, ami veszteség és nyereség is lehet. Az átértékelésből származó veszteség vagy nyereség viszont mesterségesen generált és a kezelt vagyon valós hozamára nem lehet hatással.

Mikor jelenthet a deviza átértékelés problémát?

A vagyonkezelőnek hasznosítási kötelezettsége van és a kezelt vagyon hozamáról be kell számolnia a vagyonrendelőknek és a kedvezményezetteknek is. Ha ők azt látják a könyvekben, hogy az átértékelés miatt jelentős nyereség vagy veszteség van a kezelt vagyonban, akkor nem a valós helyzetnek megfelelő információt kapnak. Ez oda vezethet például, hogy felelősségre vonják a vagyonkezelőt a mesterségesen kimutatott veszteség miatt. Vagy a számviteli szabályok által generált profitot szeretnék megkapni a kezelt vagyonból, ami valójában fedezetlen, nem fizethető ki.

Deviza választás hosszú távú célokhoz

Ha a kezelt vagyon több évtizedig fog működni, akkor azt szoktuk javasolni, hogy abban a devizában könyveljük, amiben a legnagyobb esélye van a kifizetéseknek. Pld. ha a gyerekeket külföldön akarom taníttatni, akkor nagy összegű EUR vagy USD kifizetéseim lesznek több évig.

Hogy ne tévessze meg a vagyonrendelőket és a kedvezményezetteket kezelt vagyon aktuális értéke és a vagyonkezelő tudja tervezni a kiadások fedezetét, célszerű euróban vagy dollárban vezetni a kezelt vagyon könyvelését.

Ugyan ez a helyzet akkor is, ha várható egy új pénznem, mint például az euró jövőbeni bevezetése. Vagy akkor is, ha a kedvezményezettek már külföldön laknak vagy külföldön képzelik el az életüket.

A vagyonkezelő ilyen esetben akkor jár el helyesen és a kedvezményezettek érdekében, ha körültekintően jár el a kifizetésekre és a könyvelésre használt deviza kiválasztásában.

Adókockázata is van, de többnyire adósemleges

Az deviza átértékelés pénzügyi nyereségként vagy veszteségként jelenik meg a kezelt vagyon könyvelésében. Ha a kezelt vagyonnak csak magánszemély vagyonrendelője és kedvezményezettje, illetve csak pénzügyi jellegű bevétele van, akkor nincs adófizetési kötelezettsége. Így ebben az esetben a deviza átértékelésnek sincs adóvonzata.

Ha a kezelt vagyonnak nem csak magánszemély vagyonrendelője és kedvezményezettje van, akkor, akkor nyeresége adóköteles, ezért az átértékelési árfolyam differencia elszámolása is módosítja az társasági adóalapot. Ez a helyzet abban az esetben is, ha a kezelt vagyonnak ugyan csak magánszemély vagyonkezelője és kedvezményezettje van, de nem csak pénzügyi bevétele van. Például késedelmi kamatot kap valamiért vagy ingatlan bérbeadásból származik bevétele.

***

Amennyiben a témában többet is szeretne megtudni, vagy érdekli a bizalmi vagyonkezelés; professzionális és a privát vagyonkezelési szolgáltatások területén is tudunk a segítségére lenni. Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Ha tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy a generáció váltáshoz használt vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban; kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.