A cégek végelszámolási eljárásának változásaiLényegesen módosulnak a cégek végelszámolásának szabályait rendező 2016. évi V. tv. (Ctv.) szabályai 2018.07.01-től.

Az új előírásokat ezen időpontot követően elinduló eljárásokra kell alkalmazni. Eddig az ún. egyszerűsített végelszámolást csak a betéti társaság, közkereseti társaság és az egyéni cég határozhatta el. Az új előírások alapján július 1-től bármelyik cég (így a Kft. és részvénytársaság is) választhatja az egyszerűsített eljárást az önkéntes megszűnésére, ha egyébként könyvvizsgálatra nem kötelezett a cég és az eljárást 150 napon belül befejezi.

Újdonság, hogy az egyszerűsített eljárást elsőként az adóhatóságnál (NAV) kell a cégnek bejelentenie, és a NAV elektronikusan értesíti erről a tényről a cégbíróságot, valamint a hitelezőknek szóló felhívás közzétételét a továbbiakban már nem a cégnek kell kezdeményeznie, hanem a cégbíróság automatikusan megjelenteti a közleményt a Cégközlönyben (hasonlóan a normál végelszámolási eljáráshoz).

Új szabályként az egyszerűsített eljárásban végelszámoló megválasztására (kijelölésére) sem kerül sor, a végelszámolást a cég eredeti vezető tisztségviselői vezénylik le. Az egyszerűsített eljárás befejezését is elegendő a cégnek a NAV részére bejelenteni, cég cégjegyzékből való törlése a hatóságok együttműködése keretében automatikusan megtörténik (amennyiben ennek adójogi vagy egyéb akadálya nincs).

Az egyszerűsített eljárás normál eljárássá módosul, ha 150 napon belül nem sikerül befejezni, vagy ha a cég bármelyik hitelezője követelést jelent be a cég ellen a fentiek szerint közzétételre kerülő felhívásra reagálva. Ekkor a cégnek végelszámolót kell választani és bejelenteni a normál eljárást a cégbíróságnak, így az ügyvédi közreműködés ebben az esetben is szükségessé válik.