13% SZOCHO a kamaton, kivéve a kezelt vagyonban2023. július 1.-től a 15 százalékos kamatadóval terhelt befektetésen elért hozam után további 13% szociális hozzájárulási adót ( SZOCHO ) kell fizetni. Kivételek persze vannak és kezelt vagyonban lévő befektetésekre nem fog vonatkozni az új adóteher.

A bizami vagyonkezelő bármilyen értékpapírba fektetheti a kezelt vagyonban lévő pénzt, kivéve például azokat az állampapírokat, amiket kizárólag magánszemélyek vásárolhatnak.

A befektetések hozama – az elért kamat, az árfolyam nyereség, a kapott osztalék, etc.- a kezelt vagyon könyvelésében fog pénzügyi bevételként szerepelni. Legalább a  kezelt vagyon éves adózott eredményének megállapítása után a bizalmi vagyonkezelő hozamot tud kifizetni a kedvezményezetteknek. A hozam kifizetésre egy-egy gazdasági év közben is van lehetőség, csak közbenső mérleget kell készíteni.

A bizalmi vagyonkezelésbe adott vagyon hozama a hatályos személyi jövedelemadó szabályok szerint osztaléknak minősül.

Az osztalék után jelenleg kell fizetni un. szociális hozzájárulási adót.

A SZOCHO általános kulcsa 13%, de az osztalék után maximum a minimálbér 24-szeresének megfelelő összegig kell megfizetni azt. Ezért az osztalék jövedelem után fizetendő SZOCHO maximális összege 2023-ban 723 840  forint. Mivel a minmálbér 232 000 forint, a maximális SZOCHO alap pedig  5 568 000 forint.

Az osztalék után fizetendő SZOCHO összegéből levonható a munkabér, ösztöndíj, megbízási díj, etc. típusú jövedelmek után a kifizetők által megfizetett SZOCHO összege. Ezért például ha valakinek meghaladja a munkaviszonyból származó jövedelme a havi 464 000 forintot 2023-ban és hozam kifizetést kap a kezelt vagyonból, akkor a 155 személyi jövedelemadón túl nem terheli további adófizetési kötelezettség.

***

Többet is szeretne megtudni a témáról? Érdekli a családi vagyontervezés és a bizalmi vagyonkezelési szerződések megoldásai? Professzionális tanácsadással tudunk a segítségére lenni! Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy más vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban? Kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.  A bejegyzés tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.